Partidul Social Democrat propune un set de măsuri sociale și economice pentru limitarea efectelor coronavirus

Publicat: 12/03/2020 | 14:58

Partidul Social Democrat propune un set de măsuri sociale și economice pentru limitarea efectelor COVID-19. ”În fața epidemiei de coronavirus, România nu își mai permite răfuieli politice sau calcule electorale. Preocuparea cea mai importantă a decidenților politici trebuie să fie sănătatea și siguranța cetățenilor”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a partidului.

Este vorba despre 9 propuneri lansate de specialiștii Partidului Social Democrat, printre acestea numărându-se o suplimentare cu 10 miliarde de lei a bugetului Ministerului Sănătății, asigurarea gratuită a medicamentelor, materialelor sanitare și echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus sau chiar suspendarea – pentru 3 luni –  a plății ratelor bancare în cazul în care epidemia ajunge în cea de-a treia etapă.

1. Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranșe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale. (Finanțare prin realocări de la bugetele MFP și MFP Acțiuni Generale și Ministerului Dezvoltării)

2. Ministerul Sănătății trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie. (Finanțare prin realocări de la bugetele MFP și MFP Acțiuni Generale și Ministerului Dezvoltării)

3. Guvernul va finanța o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM. (modificarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare). (Finanțare din bugetul Ministerul Transporturilor)

Scutirea de la plata contributiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni

4. Scutirea de la plata contribuțiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajatii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului și divertismentului. Acestea vor fi suportate de către stat. (Finanțare de la bugetul general consolidat)

5. Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilități și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coș minim de alimente celor aflați în izolare la domiciliu. (Finanțare de la bugetele locale iar acolo unde este cazul, prin transfer de la bugetul de stat)

6. În situația în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populație.

Plan privind stocurile de hrană pentru populație

7. Angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiți de plata contribuțiilor și a impozitului pe venit. (Finantare de la bugetul general consolidat)

8. Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populație, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii și retailerii de alimente.

9. Românii din țară, precum și cei din Diaspora care s-au întors acasă și care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în țară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus. (Finanțare analogă Măsurii 1, din Bugetul suplimentat al Ministerului Sanătății si CNAS)