Papa Francisc vine în sprijinul bolnavilor de Covid-19 de la Spitalul Județean Suceava. Ce donații a făcut Suveranul Pontif

Publicat: 24/04/2020 | 16:53

Papa Francisc vine în sprijinul bolnavilor de Covid-19 din Suceava. Joi, 23 aprilie, din Cetatea Vaticanului au plecat spre Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava diverse materiale medicale, printre care cinci ventilatoare pulmonare, două fiind de ultimă generație, 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5000 de măști sanitare.

Materialele sanitare au fost procurate prin grija cardinalului Konrad Krajewski, responsabilul cu activitatea caritabilă a Papei (Elemosineria Apostolică). (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII. O EPIDEMIE FACE RAVAGII ÎN ROMÂNIA: ”SUNT 20.000 DE ÎMBOLNĂVIRI ȘI 64 DECESE”)

În ciuda dificultăților de aprovizionare de pe piața medicală internațională, „prelatul a reușit să colecteze pentru bolnavii din România cinci ventilatoare pulmonare – două fiind de ultimă generație, 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5000 de măști sanitare. Cantitatea acestora este, fără îndoială, insuficientă în fața necesităților dar, în condițiile actuale, orice mic ajutor poate să facă diferența dintre viață și moarte”.

Într-o scurtă declarație pentru Vatican News, filmată cu telefonul mobil printre camioanele cu echipamente, cardinalul Krajewski a declarat: „aceste ventilatoare medicale pleacă acum spre România ca un semn, o îmbrățișare din partea Sfântului Părinte în această situație dificilă pentru lumea întreagă. Sfântul Părinte transmite acest mesaj cald, puternic chiar în ziua onomasticii sale”. „Un semn foarte frumos”, a continuat cardinalul, „care vine într-o zi specială, o zi în care, iată, Sfântul Părinte nu primește, ci face cadouri pentru ceilalți”.

Alte materiale sanitare au fost trimise în aceeași zi de Sfântul Părinte în Italia și Spania.

Ventilatoarele pulmonare, destinate bolnavilor de Covid-19 aflați în terapie intensivă la spitalul sucevean

Echipamentele medicale pentru spitalul sucevean pleacă din Cetatea Vaticanului mai întâi spre Milano pentru ca de acolo, cu sprijinul logistic al ambasadorului României în Italia, George Bologan, să ajungă sâmbătă la București, potrivit monitorul.suceava.ro.

Din Capitală, prin grija destinatarului oficial, Episcopul Iosif Păuleț al Diecezei Romano-Catolice de Iași, materialele medicale vor fi preluate și înmânate beneficiarului final, autoritățile sanitare din Suceava. Din voința Papei Francisc, cele cinci ventilatoare pulmonare sunt destinate bolnavilor de Covid-19 aflați în terapie intensivă la Spitalul din Suceava.

Prin Episcopul Diecezei de Iași, Papa Francisc transmite totodată direcțiunii spitalului, personalului medical și, în special, celor bolnavi că este aproape de ei cu rugăciunea sa și le împarte cu afecțiune Binecuvântarea apostolică, semn al doritelor ajutoare și mângâieri cerești. Echipamentul medical trimis de Papa Francisc în România ajunge în țară cu avionul care sâmbătă va aduce acasă echipa de unsprezece medici și șase asistenți români, trimisă pe 7 aprilie de Guvernul României la spitalul din Lecco (Milano), în epicentrul italian al pandemiei, pentru a lucra alături de Italia în ceasul cel mai greu al bătăliei cu noul coronavirus.

În după-amiaza zilei de 23 aprilie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare de mulțumire adresată Sanctității Sale Papa Francisc pentru darul făcut de acesta Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.