Papa Francisc, decizie istorică: episcopii şi cardinalii vor putea fi judecaţi de tribunalul laic al Vaticanului

Publicat: 30/04/2021 | 23:46

Decizie istorică luată de Papa Francisc! În urma unor discuții, Suveranul Pontif a hotărât că episcopii şi cardinalii catolici ai Vaticanului pot fi de acum convocaţi şi condamnaţi de către tribunalul penal laic.

Papa Francisc, decizie istorică: episcopii şi cardinalii vor putea fi judecaţi de tribunalul laic al Vaticanului

Mini-revoluțiadin sistemul de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat astăzi, 30 aprilie 2021, de Papa Francisc care va intra în vigoare sâmbătă, 1 mai 2021, au relatat jurnaliștii de la Agerpres.

În vârstă de 84 de ani, Suveranul Sontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii “fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui “motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă. Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu îi putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Citește și: Pandemia a afectat foarte tare și Vaticanul. Papa Francisc taie salariile cardinalilor

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea, conform sursei citate.

Un fost manager al Fundaţiei Spitalului de Pediatrie Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de deturnare de fonduri, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, însă cardinalul Bertone, în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători.

Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.

O anchetă complexă se află în curs de desfăşurare cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, a unui imobil de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat. Ea va trebui să stabilească dacă înalţi prelaţi au comis erori de judecată sau au cedat, eventual, corupţiei.

Nu rata: Papa Francisc a primit vaccinul anti-COVID: “Din punct de vedere etic, toată lumea ar trebui să ia vaccinul”

Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de deturnare de fonduri de o echipă de anchetatori.

Sursa foto: Instagram / franciscus