Ordonanța Militară nr 8. Care dintre români vor putea părăsi locuința și în ce scopuri

Publicat: 10/04/2020 | 07:29

Ministrul de Interne, Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut o declarație de presă – joi seară – în care au anunțat că a fost emisă Ordonanța Militară nr. 8/2020, în contextul crizei coronavirusului care afectează România, prezentând și ce prevede aceasta, punctual.

Astfel, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că – prin Ordonanța militară 8, emisă joi seara, – se permite circulaţia în afara locuinţei a persoanelor care efectuează pescuit comercial şi acvacultură şi a apicultorilor spre şi dinspre locaţia stupinei. Este permisă, a mai transmis Marcel Vela, circulaţia persoanelor pentru achiziţia de autovehicule, de piese pentru autovehicule şi pentru reparaţia de autoturisme.

La părăsirea domiciliului, persoanele menționate vor completa declarația pe proprie răspundere. Pescarii și apicultorii vor menționa, ca motiv, deplasarea în interes profesional, iar cei care se deplasează în legătură cu autovehiculul vor preciza, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.

(CITEȘTE ȘI: EXPERȚII AU FĂCUT ANUNȚUL-BOMBĂ! PE CE DATĂ EXACTĂ VA SCĂPA ROMÂNIA DE CORONAVIRUS)

Prevederile Ordonanței militare nr. 8 sunt foarte clare, din acest punct de vedere:

(1) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.

(2) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locația stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calității de apicultor se face cu adeverința ce cuprinde codul de stupină, eliberată de oficiile județene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor.

(NU RATA: CHINA, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR ÎN CRIZA CORONAVIUSULUI: ”EXISTĂ RISCUL UNUI AL DOILEA VAL AL INFECȚIILOR CU COVID-19”)

(3) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.

(4) Prevederile art.4 din Ordonanța militară nr.3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 se aplică în mod corespunzător.

(5) În declarația pe propria răspundere, persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) menționează, ca motiv, deplasarea în interes profesional, iar persoanele prevăzute la alin.(3) menționează, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.

(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(VEZI ȘI AICI: RAED ARAFAT A FĂCUT ANUNȚUL ȘOCANT: „E POSIBIL SĂ AJUNGEM CA ITALIA”. CARE ESTE ZIUA DECISIVĂ PENTRU ROMÂNIA)