OMS îndeamnă țările să retesteze pneumoniile suspecte de la finalul anului trecut

Publicat: 06/05/2020 | 11:53

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut. Motivul? Ar putea fi descoperite cazuri incipiente de coronavirus.

Îndemnul OMS vine după ce un doctor din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus din decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial. (CITEȘTE ȘI: MINISTRUL ECONOMIEI A FĂCUT PROMISIUNEA: LA CE PREŢURI VOR FI GĂSITE MĂŞTILE DE PROTECŢIE, OBLIGATORII DUPĂ 15 MAI)

„Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19.  Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări”, a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS.

Emilian Imbri, managerul Institutului „Victor Babeș” din București a declarat că la finalul anului trecut a fost epidemie de gripă sezonieră. Acesta a mai spus că va fi o metodologie după care se va face retestarea, fiind reluate fișele de observație cu simptomatologie. (VEZI ȘI: NOUA TULPINĂ A CORONAVIRUSULUI, MULT MAI CONTAGIOASĂ FAȚĂ DE VARIANTA ORIGINALĂ, DIN WUHAN. ȚĂRILE UNDE A FĂCUT DEJA RAVAGII)

„A fost epidemie de gripă sezonieră, testele făcute au scos în evidență virusul care circula atunci în România. Atunci noi nu gândeam că există altă formă de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o altă formă de virus.

E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID, dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare.

Nu sunt virusolog, dar, logica medicală mă face să afirm asta”, a spus Emilian Imbri la Digi 24.