OMS avertizează! Tulpina indiană a fost detectată în 44 de țări

Publicat: 12/05/2021 | 17:22

Tulpina indiană a fost detectată în 44 de țari, anunță Organizația Mondială a Sănătății. În India, numărul deceselor din cauza noii variante a coronavirusului a ajuns la un alt record.

Varianta B.1.617, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie, a fost detectată în secvenţe de genom descărcate în baza de date GISAID provenite din 44 de ţări din toate cele şase regiuni ale OMS. Cu excepția Indiei, în Marea Britanie a fost detectat cel mai mare număr de cazuri de infectare cu varianta B.1.617.

Tulpina indiană este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, a avertizat Soumya Swaminathan din cadrul OMS. Cercetătoarea indiană a declarat că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost un factor de accelerare a răspândirii coronavirusului.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere că este mai contagioasă și rezistă în fața vaccinurilor anti-COVID.

”Varianta B.1.617 prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale. Aceste prime semne au fost ratate până când (contagierile) au ajuns la un punct de unde creşterea a fost verticală. epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat. Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%⁣ de populaţie imunizată”, a spus cercetătoarea.