OMS, avertisment pentru populație: ”Tulpina indiană e mai contagioasă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor”

Publicat: 09/05/2021 | 17:52

Tulpina indiană este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, a avertizat Soumya Swaminathan din cadrul OMS.

India a înregistrat sâmbătă, pentru prima dată, un bilanţ de 4.000 de decese din cauza COVID-19 în 24 de ore şi peste 400.000 de noi contaminări. Situația este din ce în ce mai rea.

Soumya Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, a declarat că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost un factor de accelerare a răspândirii coronavirusului în India.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere că este mai contagioasă și rezistă în fața vaccinurilor anti-COVID.

”Varianta B.1.617 prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale. Aceste prime semne au fost ratate până când (contagierile) au ajuns la un punct de unde creşterea a fost verticală. epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat. Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%⁣ de populaţie imunizată”, a spus cercetătoarea.