Ochelarii, un accesoriu funcțional și practic – Merită investiția?

Publicat: 20/04/2021 | 19:22

Pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele se pot confrunta cu diferite probleme de acuitate vizuală. Din fericire, cele mai multe dintre acestea pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor de vedere.

Una dintre problemele cele mai comune este presbiopia, care reprezintă scăderea capacității de a vedea bine de aproape (citit, scris, telefon etc.). Această afecțiune se manifestă, în special, după vârsta de 40 de ani, atunci când vederea începe să se schimbe. Specialiștii spun că, mai devreme sau mai târziu, presbiopia afectează pe toată lumea.

Ce trebuie să știi despre purtarea ochelarilor de soare

Ochelarii de soare te protejează de vânt, praf și radiațiile ultraviolete (UV). Îți sugerăm să alegi ochelari cu filtru de protecție UV, care sunt de calitate superioară, deoarece razele UV sunt foarte dăunătoare ochilor, pot provoca boli grave, probleme de sănătate pe termen lung. De exemplu, ele cresc riscul de cataractă, arsuri solare la ochi sau degenerescență maculară.

În plus, ochelarii de soare previn apariția ridurilor. Când lumina soarelui este puternică, ochii au tendința să se micșoreze, iar asta duce la o mișcare ce produce apariția ridurilor la ochi, frunte și chiar în alte zone ale feței. Drept urmare, dacă nu porți ochelari de soare, ai un risc mai mare de a dezvolta riduri de expresie la ochi și în zona frunții.

Chiar și în sezonul rece sunt necesari ochelarii de soare. De exemplu, iarna, lentilele blochează razele UV, deoarece zăpada reflectă până la 80% din razele soarelui. Atunci când lumina ultravioletă este reflectată de zăpadă, cantitatea de raze nocive pentru ochi se dublează.

Poate ai avut uneori senzația de durere sau disconfort la ochi când te uitai la strălucirea zăpezii. În concluzie, merită să porți ochelari de soare de calitate, cu protecție UV 100%, pentru a îndepărta strălucirea din apă, gheață și zăpadă, dăunătoare ochilor.

Avantajele oferite de ochelarii de calculator

Ochelarii de PC sunt deja popular în rândul persoanelor care stau mult timp pe calculator, din cauza job-ului de birou, sau a pasiunii pentru jocuri. Acest accesoriu oferă multe avantaje în ceea ce privește protecția ochilor de efectele nocive ale luminii albastre și scăderea riscului de boli grave, cum este degenerescența maculară, ce duce la pierderea vederii.

Din cauza pandemiei, oamenii folosesc mai mult timp dispozitive digitale. Statisticile arată că adulții au ajuns în 2020, după pandemie, să stea pe laptop în medie cam 4-5 ore în fiecare zi. Timpul de expunere la lumina albastră a crescut, iar asta poate produce în timp probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Sindrom de viziune computerizată (CVS) manifestat prin vedere încețoșată, oboseala ochilor, dureri de spate, gât, umeri și multe alte simptome
  • Deteriorarea vederii – degenerescență maculară, miopie.

Prin urmare, merită să investești în ochelari de calculator, mai ales dacă faci și o muncă de birou, pe calculator. Aceștia sunt speciali, cu lentile monoviziune, pot fi cu rețetă sau multifocale, realizați în funcție de nevoile tale.

De exemplu, lentilele multifocale oferă avantajele diferitelor dioptrii, fapt pentru care investiția merită. Aspectul lentilelor este destul de normal, astfel ochelarii pot fi purtați și la locul de muncă și afară, în timp ce conduci mașina.

Pentru citit la calculator sau pe tabletă, ai avea nevoie de ochelari ce protejează ochii de lumina albastră. Dacă preferi să citești cărți, poți investi în ochelari de citit, care sunt o soluție mai simplă.

În comparație cu ochelarii de lectură, despre ochelarii pentru calculator s-a spus și faptul că sunt focalizați pe zona vizuală intermediară. Aceasta se află între viziunea la distanță (pentru a conduce mașina sau a viziona un film) și vederea de aproape (pentru a citi un ziar sau o carte).