Obiect misterios în spațiu, descoperit de câțiva astronomi: “Este vorba despre un record”

Publicat: 24/06/2020 | 16:59
O echipă internaţională de astronomi a descoperit un “obiect misterios” în spațiu, aflat în zona de masă intermediară dintre cea mai grea stea neutronică (cunoscută) şi gaura neagră cu cea mai mică masă (cunoscută). Această acțiune ar putea duce la rezolvarea unui puzzle privind găurile negre, iar anunțul a fost făcut într-un nou studiu publicat ieri, conform jurnaliștilor de la Xinhua.

Obiect misterios în spațiu, descoperit de câțiva astronomi: “Este vorba despre un record”

În momentul în care cele mai masive stele mor, ele se prăbuşesc sub propria greutate şi lasă în urma lor găuri negre, au explicat oamenii de știință. Atunci când stele mai puţin masive mor, ele explodează în supernove şi îşi risipesc în spaţiu învelişurile exterioare, lăsând în urmă nuclee stelare dezgolite, foarte mici şi extrem de dense, formate exclusiv din neutroni, denumite stele neutronice. Potrivit astronomilor, cea mai grea stea neutronică are o greutate de 2,5 mase solare, pe când gaura neagră cu cea mai mică masă cântăreşte aproape 5 mase solare. Timp de decenii, cercetătorii s-au întrebat dacă există şi alte obiecte cosmice de masă intermediară, între aceste valori.

În cadrul studiului nou, realizat în colaborare de cercetători de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) din SUA şi de la observatorul similar european, Virgo, a fost anunţată descoperirea unui obiect de 2,6 mase solare, care se plasează astfel în acest interval de masă dintre cele mai grele stele neutronice şi cele mai “uşoare” găuri negre.

Conform space.com, acest obiect a fost descoperit la 14 august 2019, în timpul ciocnirii cu o gaură neagră de 23 de mase solare. În urma acestui fenomen s-au produs unde gravitaţionale detectate de observatoarele LIGO şi Virgo, se arată în studiul apărut în ultimul număr al The Astrophysical Journal Letters.

Nu rata: Cum ar arăta Terra dacă toți oamenii ar dispărea. Imagini virale în plină epidemie de COVID-19

“Ciocnirile de natură mixtă, între găuri negre şi stele neutronice, sunt prezise de decenii, însă existenţa unui obiect compact în acest interval de masă reprezintă o mare surpriză”, a declarat Vicky Kalogera de la Northwestern University, coordonatoarea lucrării ştiinţifice publicate, a relatat Agerpres.

Ulterior, specialista a mai subliniat că, deocamdată, nu se ştie dacă acest obiect era “cea mai grea stea neutronică” observată vreodată sau “cea mai uşoară gaură neagră” detectată până acum. Dar, a continuat Vicky Kalogera: “Oricum ar fi, este vorba de un record”.

Această descoperire are implicaţii importante pentru domeniul astrofizicii şi a înţelegerii obiectelor cosmice compacte de masă intermediară, se mai arată în noul studiu.

Sursa foto simbol: pixabay.com