O sculptură imensă în formă de vagin a iscat un adevărat război cultural în Brazilia

Publicat: 05/01/2021 | 11:40

Sculptura în formă de vagin a unei femei din Brazilia a provocat critici și ironii la adresa organelor genitale. Artista Juliana Notari a numit această opera create „Diva”.

Sculptura a fost realizată din beton și se desfășoară pe un teren de deal, într-o lungime de 32 de metri, fiind situaă în nord-estul Braziliei, pe locul unei fabric de zahăr, transformată într-un muzeu în aer liber.

Sculptura a fost inaugurate în urmă cu o săptămână și a strâns rapid aproape 30.000 de like-uri, peste 25.000 de comentarii și 13.000 de distribuiri de pe contul artistei.

Oameni, deopotrivă, au aplaudat, dar și criticat initiative Julianei.

Artista a spus că reprezintă atât un vagin cât și o rană care pune la îndoială relația dintre natură și cultură într-o „societate falocentrică și antropocentrică”.

„Aceste probleme au devenit din ce în ce mai urgente în zilele noastre”, a scris Notari pe pagina sa de Facebook, într-o postare însoțită de fotografii cu sculptura colorată în roșu aprins.

Conform artistei, pentru realizarea sculpturii controversate a fost nevoie 11 luni de muncă și de o echipă formată din 20 de artizani.

„Cu tot respectul cuvenit, nu-mi place. Imaginați-vă că mă plimb cu fiicele mele mici în acest parc și mă întreabă > Eu ce să le răspund?”, a scris un bărbat la postarea artistei.

Drept replică, o femeie i-a răspuns: „Cu tot respectul, îți poți învăța fiicele să nu le fie rușine de propriile organe genitale”.

VEZI ȘI: Anchetă la Vatican, după ce contul de Instagram al Papei a dat like unui model brazilian

Bolsonaro a cerut, ironic, realizarea unei sculpturi în formă de penis

Și politicienii au reacționat. Liderul Bolsonaro, Olavo de Carvalho, a postat pe contul său de Twitter un mesaj pentru Notari prin care propune în mod ironic realizarea unei sculpturi a penisului.

Postarea lui a strâns aproape 700 de redistribuiri, multe încărcate cu critici sincere împotriva celor de stânga.

De-a lungul timpului Bolsonaro a criticat arta, pe care o consideră de stânga, iar în 2019 a încercat fără succes să oprească finanțarea pentru filmele cu teme LGBTQ.

VEZI ȘI: Cea mai mare rețea de trafic de droguri din Iași, în fața procurorilor. Detalii incredibile: indivizii puneau femeile să transporte heroina în vagine