O legendă a muzicii, răpusă de noul coronavirus: “Anunţăm cu o tristeţe profundă pierderea”. A murit într-un spital din Paris

Publicat: 25/03/2020 | 10:57

Tristeţe fără margini şi un infinit de lacrimi în lumea muzicii. O legendă a jazzului a fost răpusă de noul coronavirus, iar unul dintre apropiaţii săi a făcut publică vestea tristă şi a anunţat cum se va desfăşura înmormântarea. Regretatul artist şi-a dat ultima suflare într-un spital din Paris.

Citeşte şi: Un celebru actor din serialul “Tânăr și neliniștit” a fost infectat cu noul coronavirus! ”Cea mai grea experiență a vieții mele!”

Manu Dibango, cel mai cunoscut artist de jazz din lume, a murit din cauza coronavirusului

Saxofonistul camerunez Manu Dibango, considerat o legendă a stilului afro-jazz, a murit într-un spital din Paris. El se afla internat, după ce a contractat noul coronavirus şi, în ciuda eforturilor medicilor, au intervenit complicaţii provocate de COVID-19 care i-au fost fatale. Regretatul artist avea 86 de ani şi este prima prima celebritate de pe plan mondial care a murit din cauza noului coronavirus.

“Cu o tristeţe profundă, anunţăm pierderea lui Manu Dibango, al nostru Papy Groove, care a amurit pe 24 martie 2020, la 86 de ani, după ce a fost infectat cu COVID-19.

Funeraliile vor avea loc în strictă intimitate familială, iar un omagiu îi va fi adus ulterior, imediat ce acest lucru va fi posibil” , se arată într-un comunicat transmis de Thierry Durepaire, administratorul catalogului muzical al artistului.

La scurt timp după ce s-a aflat această tristă veste, rudele, prietenii apropiaţi, printre care se numără şi foarte mulţi artişti au aşternut pe reţelele de socializare mesaje extrem de emoţionante. Este şi cazul cântăreţei Angelique Kidjo, care, alături de câteva mărturisiri, ea a publicat o filmare realizată de curând alături de Manu Dibango.

Manu Dibango este autorul uneia dintre cele mai cunoscute compoziţii aparţinând “world music” – muzică etnică, o categorie care cuprinde mai multe stiluri diferite de muzică din întreaga lume. “Soul Makossa” (1972), piesa care l-a făcut celebru, a avut parte de un destin mai puţin obişnuit. Compoziţia făcea parte de pe faţa B a unui disc maxi-single, al cărui titlu-far era un imn muzical dedicat echipei de fotbal a Camerunului, cu ocazia Cupei Africii pe Naţiuni.

Remarcată de mai mulţi DJ newyorkezi, piesa “Soul Makossa” a devenit foarte repede cunoscută şi a generat chiar şi câteva controverse. Manu Dibango l-a acuzat pe Michael Jackson de plagiat, pentru un fragment muzical inclus pe albumul “Thriller”. Un acord financiar a fost încheiat între părţi.