O gaură rară, de dimensiuni record, a apărut în stratul de ozon deasupra Arcticii în timpul pandemiei de coronavirus! Care sunt explicațiile cercetătorilor

Publicat: 08/04/2020 | 18:02

Gaura, care a fost intens urmărită din spaţiu în ultimele zile, a atins dimensiuni record în stratul de ozon deasupra Arcticii. Cercetătorii sunt de părere că fenomenul nu va reprezenta un pericol pentru omenire, cu excepţia cazului în care gaura se va muta mai mult spre sud. Ei au oferit și alte explicații despre această situație rară.

Citește și: Rusia începe să testeze pe oameni un vaccin împotriva noului coronavirus! Vladimir Putin a luat noi măsuri pe durata pandemiei

O gaură rară, de dimensiuni record, a apărut în stratul de ozon deasupra Arcticii

Oamenii de ştiinţă au declarat în cadrul unui interviu că această gaură enormă s-ar fi produs din cauza temperaturilor neobişnuit de scăzute înregistrate deasupra Polului Nord. Dacă dimensiunile continuă să crească deasupra zonelor populate din sud, precum Groenlanda de Sud, ar putea exista riscul ca oamenii să fie expuşi la arsuri solare. Totuşi, având în vedere tendinţele actuale, cercetătorii se aşteaptă ca gaura să dispară cu totul în doar câteva săptămâni.

Află și: Ambasadorul SUA, la Baza 90 Otopeni: “Preşedintele Trump şi alte persoane din Guvernul SUA mă întreabă constant cum putem ajuta” – VIDEO 

Temperaturile scăzute din regiune au dus la apariţia unui vortex polar neobişnuit de stabil, iar prezenţa chimicalelor care distrug stratul de ozon, precum clorul şi bromul, prezente în atmosferă – din cauza activităţile umane – au contribuit la formarea găurii.

“Gaura este în primul rând o curiozitate geofizică. Am monitorizat condiţiile neobişnuite, care au avut un rol major în procesul de epuizare chimică a stratului de ozon. Acele condiţii au permis apariţia temperaturilor scăzute şi a unui vortex mai stabil decât de obicei deasupra Arcticii, care mai apoi a declanşat formarea norilor polari stratosferici şi distrugerea catalitică a stratului”, a explicat Vincent-Henri Peuch, director al Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei, conform Mediafax.

Nu rata: Anunțul făcut de CNAS, în plină pandemie de coronavirus: Pentru a evita…”

Gaura nu are legătură cu măsurile de carantină impuse de pandemia de coronavirus, restricţii care au redus drastic poluarea aerului şi emisiile de gaze cu efect de seră. Este totuşi prea devreme să ştim cu certitudine dacă acele condiţii neobişnuit de stabile din Arctica sunt legate de încălzirea globală, sau dacă fac parte din variaţiile normale ale vremii stratosferice.

Citește și: Un reputat medic din Franța, declarații terifiante despre COVID-19: “Va veni al doilea val mult mai agresiv. Coronavirus suferă mutații rapid!”

În cadrul interviului, Vincent-Henri Peuch a mai afirmat că fenomenul nu are implicaţii directe pentru criza climatică. Temperaturile din regiune erau deja în creştere, încetinind diminuarea stratului de ozon, iar gaura va începe să se retragă pe măsură ce aerul polar se va îmbina cu aerul plin de ozon de la latitudini mai mici. Astfel de condiţii au mai fost observate şi în primăvara anului 2011, relatează jurnaliștii de la The Guardian.

Sursă foto: NASA Ozone Watch