Nume de cod – Angela: Proiect pentru prevenirea agresiunilor sexuale, în barurile din București

Publicat: 25/02/2020 | 18:08

Poliția Capitalei, în parteneriat cu Asociaţia Necuvinte au lansat un proiect pilot implementat în zona Centrului Vechi din Capitală. Este vorba despre instaurarea unui un cod de siguranță pe care femeile îl pot rosti în momentul în care nu se simt în siguranță și doresc să solicite ajutor.

Proiectul are la bază ideea găsiri unui cod simplu și ușor de utilizat de către femeile agresate pentru a semnala pericolul. Așadar, Angela este un nume de cod care poate fi folosit de femeile care cred că s-ar afla în pericol atunci când sunt în oraș.

Dacă o femeie bănuiește că cineva i-ar fi putut pune ceva în bătură sau dacă pur și simplu se simt în pericol, se poate adresa personalul barului, clubului sau restaurantului . Ele trebuie să întrebe dacă pot vorbi cu Angela, colega lor.

Inițiatorii proiectului trag un semnal de alarmă și spun că este esențial ca victimele să conștientizez că se află în pericol și trebuie să știe că pot avea parte de ajutor. Personalul din baruri o să primească un instructaj special, iar în momentul în care o femeie va întreba de Angela, aceștia o să acționeze.

Astfel, la solicitarea victimelor angajații trebuie să se ocupe de caz, pot chiar să izoleze persoana care se află în pericol, până la venire unor oameni cunoscuți ei, a poliției sau a unui taxi.

Campania a fost lansată prima dată în Marea Britanie, în urmă cu patru ani, iar apoi a fost implementată în alte 17 state.