Nu doar tequila! Ce alte utilizări mai au agavele?

Publicat: 23/06/2021 | 11:37

Planta este utilizată în Mexic pentru utilizări la fel de diverse precum producția de tequila, gătit, dar și fabricarea de combustibili.

A apărut acum aproximativ 12 milioane de ani, are 300 de specii de culori și dimensiuni diferite și utilizările sale variază de la îndreptarea părului până la combaterea creșterii prețului petrolului și benzinei.

Agava a devenit cea mai importantă plantă pentru Mexic, unde se găsește mai ales. Din planta verde și violet sunt produse unele dintre cele mai faimoase produse ale gastronomiei mexicane și, de asemenea, cele mai exportate.

Acesta este cazul celebrelor bauturi alcoolice tequila și mezcal, „licori” cu denumire de origine mexicană care nu pot lipsi de la nicio petrecere. De la cele învechite la cele tinere, tequila 100% din agave este întotdeauna o garanție a calității.

Luptă cu răceala și gripa

Se spune că există un mezcal pentru toate relele, dar agave are propria sa utilizare medicinală naturală. S-a dovedit că siropul de agave, un substitut vegan al mierii, ameliorează simptomele tusei.

Tequila și lămâia se înțeleg foarte bine. Și ce este lămâia sau lima dacă nu vitamina C? Ei bine, am aflat că ani de zile în Mexic medicii au recomandat un remediu făcut din tequila albă și lămâie. Se întâmplă că tequila ameliorează durerea în gât și ucide, de asemenea, bacteriile.

Pulque este o altă băutură tradițională mexicană derivată din plantă, numită în mod special agave salmiana, maguey pulquero sau manso. Faimoasa băutură fermentată de origine prehispanică este făcută din sucul acestui tip de agave.

Agavele, folosite în bucătăria mexicană

În Nahutatl îl numesc „metl” sau „mexcalmetl”, iar un sinonim pentru agave este maguey. Faimosul grătar mexican este gătit cu această plantă. Pentru a-l pregăti, trebuie să sapi un puț adânc de un metru și jumătate și să înfășori carnea în frunze de maguey. Carnea este gătită în subteran timp de 12 ore, iar frunza maguey conferă grătarului aroma sa caracteristică, recunoscută de UNESCO atunci când a declarat gastronomia mexicană ca fiind patrimoniu mondial.

Dar utilizările agavei nu se limitează la tradiția culinară. Planta este necesară și pentru fabricarea fibrelor textile. Maguey a fost folosit pentru a confecționa îmbrăcăminte încă din perioada prehispanică din Mesoamerica, când oamenii nu își permiteau bumbacul pentru îmbrăcăminte.

Tequila emag vezi gama completa

Mai mult agave împotriva combustibililor fosili

Cea mai faimoasă plantă din Mexic nu este doar o piesă cheie pentru fabricarea produselor, de la textile la faimoasa tequila, ci a devenit și o modalitate de a lupta împotriva reformelor politice care indignează societatea.

Când prețul petrolului dictează economia din întrega lume, agavele pot face parte din soluția problemei. Un grup de oameni de știință de la Departamentul de Biotehnologie al Facultății de Științe Chimice din Coahuila a dezvoltat un biocombustibil din a doua generație de deșeuri de agave.

Lupta împotriva diabetului și obezității

Agava, planta din care se extrage tequila, conține un îndulcitor natural numit agavin care poate scădea nivelul glicemiei, crește nivelul insulinei și îți dă senzația că ești plin. Aveți grijă să nu confundați agavina – care nu a ajuns încă pe piață – cu miere de nectar de agave, deoarece aceste produse conțin fructoză, care poate crește glicemia.

Și vă avertizăm: agavina este transformată în etanol în timpul procesului pentru a face tequila, deci nu o veți găsi în „shot”-uri.

Diamante din agave!

Acest lucru este incredibil și amintește de alchimiștii din secolele trecute care erau în căutarea pietrei filosofale: Cu ceva mai puțin de un deceniu în urmă oamenii de știință mexicani au descoperit că, încălzind tequila de 80% în volum de alcool (cea pe care o bem în shot-uri și în cocktailuri are o concentrație de 40%) și amestecarea acesteia cu siliciu poate crea diamante sintetice. Incredibil, dar adevărat.

Așa că, la cât de multe utilizări are agava, mexicanii au dreptate să modifice dictonul: Dacă viața îți dă lămâi, adaugă tequila și sare.