Noul coronavirus și ”Călcâiul lui Ahile” pe care l-au descoperit cercetătorii aflați în căutarea unui vaccin

Publicat: 07/04/2020 | 09:15

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să descopere cât mai repede un vaccin care să poată învinge noul coronavirus, însă demersul nu este unul facil. COVID-19 nu a fost descifrat, încă, iar surprize apar în fiecare zi. Specialiștii se tem de noi mutații, agresivitatea noului coronavirus fiind deja o realitate cruntă.

Totuși, vin și unele vești bune de pe acest front al unei lupte permanente cu ucigașul nevăzut care nu are nici gust și nici miros, așa cum spunea Raed Arafat. Cercetătorii de la Scripps Research au anunțat că noul coronavirus nu este invincibil și are chiar un „călcâi al lui Ahile” (n.red. – o slăbiciune, un punct unde poate fi atacat). Ei au descoperit, astfel, că anticorpii care luptă împotriva SARS – virusul identificat prima dată în 2003, care a afectat şi el Asia – s-au ataşat în laborator şi coronavirusului care provoacă COVID-19.

Profesorul Ian Wilson a explicat într-un articol de ştiinţă publicat ca urmare a experimentului că anticorpii nu s-au ataşat virusului SARS-CoV-2 la fel de puternic precum în cazul SARS, dar este de părere că asta nu înseamnă că ei nu pot ucide virusul. „Aceste cunoştinţe suplimentare obţinute despre virus şi despre structura sa pot ajuta în obţinerea unui vaccin împotriva acestuia, dar şi al altor tipuri de coronaviruşi”, a mai spus Dr. Ian Wilson, potrivit digi24.ro.

(CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ÎN ANGLIA. LA CÂT A AJUNS NUMĂRUL DECESELOR)

Grupa de sânge cea mai predicpusă la infectarea cu COVID-19

Specialiștii chinezi au ajuns la concluzia că pacienții cu grupa de sânge de tip A sunt cei mai predispuși la infectare cu coronavirus, având tendința să dezvolte simptome mai severe ale bolii. În schimb, persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai rezistente la a contracta boala, potrivit adevarul.ro. Studiul mai arată că din 206 persoane care au murit din cauza coranovirusului în Wuhan, 85 aveau grupa de sânge A (II).  Potrivit specialiștilor, distribuţia normală a tipului de sânge la locuitorii din Wuhan este următoarea: 32% au tip de sânge O (I), 34% au sânge de tip A (II).

Grupa sanguină 0 a avut un risc semnificativ mai mic pentru boala infecţioasă în comparaţie cu celelalte grupe”, potrivit unui document publicat pe Medrxiv, citat de South China Morning Post.

(VEZI ȘI AICI: NIMENI NU SE AȘTEPTA! CÂT TIMP REZISTĂ CORONAVIRUSUL PE BANII ROMÂNEȘTI)