Noul coronavirus bagă consumul în carantină! Ce se întâmplă dacă trece pandemia de COVID-19 și avem faliment după faliment?

Publicat: 16/03/2020 | 14:00

Noul coronavirus face ravagii atât în rândul populaţiei planetei – în acest moment sunt aproape 7.000 de morţi în întreaga lume –, însă afectează serios economia tuturor statelor. Jurnaliştii unei publicaţii din Statele Unite au numit pandemia de COVID-19 drept o carantină a consumului. Ce înseamnă acest lucru mai exact? Ei bine, pauza de la nivelul marilor economii ale lumii, generată de bunul sfat adresat oamenilor de a sta acasă, înseamnă o pauză în producție, pauză în lanțurile de distribuție și aprovizionare, limitarea circulației persoanelor, dar și a mărfurilor.

Citeşte şi: Avertismentul cercetătorilor: Ibuprofenul agravează infecția cu noul coronavirus! Descoperiri uluitoare făcute la persoanele depistate cu COVID-19

Ce se întâmplă dacă trece pandemia de coronavirus și avem faliment după faliment

În numeroase ţări, dar şi în România, patronii multor firme și-au trimis parțial angajații acasă. Mai mult, începând cu săptămâna aceasta, se vor închide tot mai multe activități în ţara noastră, odată ce preşedintele Klaus Iohannis va semna decretul instaurării stării de urgență. Specialiştii români au subliniat că economia României era susținută în bună parte de consum, care va fi afectat. În acest moment cam toți angajatorii au anunțat că vor susține plata salariilor celor care stau acasă, în cuantum de 100% sau în proporție de 70-80% din suma totală, relatează digi24.ro. Dar nu toate firmele au aceste posibilități pe termen lung, pe mai multe luni.

Motivele pentru care firmele vor fi în dificultate

În primul rând, se opresc sursele care aduceau venit, dar cheltuielile încă trebuie făcute. Angajaţii care stau acasă așteaptă salarii, plăți care sunt sub semnul întrebării, cel puțin pentru perioade mari de timp, în cazul în care firmele nu își mai reiau activitatea. Specialiştii avertizează că este critică atât situaţia din prezent şi, la fel de critică, poate fi și momentul în care vom ieși din carantină.

Explicaţia e simplă! S-ar putea ca șocul economic să fie destul de serios. De aceea am văzut că state precum Marea Britanie abordează lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă. În Germania, statul a acordat susținere financiară nelimitată firmelor. Danemarca se oferă să suporte 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private, numai să nu fie concediați. Pentru că oprirea economiei nu are cum să ducă decât la o criză din care ne vom reveni la fel de greu ca dintr-o epidemie ce afectează sistemul de sănătate.

Ce facem dacă trece pandemia de COVID-19 și avem faliment după faliment? În România, au fost deja luate măsuri, dar multe dintre ele s-au referit la persoanele fizice, de exemplu amânarea dărilor către stat, conform sursei citată mai sus. Ministrul de finanțe Florin Cîțu a anunţat chiar că ar fi discutat cu băncile pentru a amâna plata ratelor pentru cei care au împrumuturi.

Propunerile mediului de afaceri

Reprezentanții mediului de afaceri au întocmit deja un set de 100 de măsuri pe care le propun guvernului României, măsuri considerate vitale, pentru ca mediul de afaceri să depășească șocul economic pe care îl provoacă pandemia de COVID-19.

Astfel, RBL, Romania Business Leaders, Concordia, mai multe voci din mediul de business declară că ar fi de dorit ca:

– statul să achite toate restanțele pe care le are față de companii din rambursări de TVA

– să se amâne plata tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie. Aici pot intra: contribuții la salarii, impozit pe venit, impozit pe profit, TVA.

– acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate;

– acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a lua finanțări bancare pentru a depăși această situație.
Alte măsuri sunt enumerate și de către CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin -, printre care accesul gratuit la utilități publice în această perioadă, vorbim despre apă, energie electrică, gaze, atât pentru persoane fizice, dar și juridice.

Și ANPC, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, propune amânarea plății ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare și nu numai asta, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC, potrivit digi24.ro.

Grupuri de antreprenori din retail cer închiderea mall-urilor. Le este imposibilă susținerea activităților și plata angajaților, a chiriei, a cheltuielilor de funcționare, în această perioadă.

În urmă cu trei zile a fost și un semnal de ajutor și din partea Uniunii Transportatorilor, grav afectați de tot ceea ce se întâmplă.

Sunt tot mai multe voci din economie care cer să se ia măsuri pentru a proteja și susține economia, pentru că firmele nu fac față fără ajutor.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat zilele trecute că ar fi nevoie cam de 1% din PIB, 11 miliarde de lei, pentru a susține economia în această perioadă. Însă rămâne de văzut care vor fi, în mod concret, măsurile care se vor lua. Guvernul a promis ferm că va veni în ajutorul companiilor, după discuții cu organizațiile acestora.