Noua Zeelandă învinge în lupta cu noul coronavirus. A fost raportat doar un singur deces până acum

Publicat: 09/04/2020 | 09:53

De la începutul pandemiei de coronavirus, Noua Zeelandă a identificat peste 1.200 de cazuri de Covid-19, însă a înregistrat doar un singur deces, potrivit edition.cnn.com. Chiar dacă este surorinzător, există și explicații pentru această statistică uimitoare în contextul în care, alte țări, se confruntă cu un număr crescând și alarmant de infectări și decese.

Noua Zeelandă, o țara mică – de aproape 4,8 milioane de oameni – a reușit să țină sub control noul coronavirus și pare să aibă o șansă reală de câștiga această luptă pe viață și pe moarte. Începând cu 7 aprilie, potrivit Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă, țara a înregistrat 1.160 de cazuri confirmate și suspectate în țară, însă doar un singur deces. Mai multe persoane s-au recuperat în ultimele 24 de ore (65) decât s-a descoperit că au fost infectate (54), ceea ce transmite, spun specialiștii, că focarul local de infecție este în scădere. Mai mult, începând cu 7 aprilie, doar o persoană a murit de boală, potrivit Worldometer.

Potrivit analiștilor, ”cheia succesului” a fost o strategie simplă – pe mai muște direcții bine coorodonate – condusă de premierul Jacinda Ardern.

(CITEȘTE ȘI: CHINA, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR ÎN CRIZA CORONAVIUSULUI: ”EXISTĂ RISCUL UNUI AL DOILEA VAL AL INFECȚIILOR CU COVID-19”)

Pasul 1 – 14 zile de izolare pentru cei veniți din străinatate. Pasul 2 – închiderea granițelor

La începutul lunii martie, transmite și The Washington Post, Noua Zeelandă a început să instruiască toate persoanele venite din străinătate – atenție, în perioade absolut normale, țara primește până la 4 milioane de turiști pe an – să se auto-izoleze timp de 14 zile.  Apoi, pe 19 martie, Noua Zeelandă – dependentă de turism, în ultimă instanță – și-a închis granițele, o mișcare eficientă și bine plasată temporal, înainte ca răspândirea virusului să devină comunitară.

Tototdată, guvernul Ardern a transmis tuturor locuitorilor un mesaj puternic de „distanțare socială” începând de la începutul crizei, fixând măsuri restrictive clare începând cu data de 23 martie. Au fost îNchise școlile și serviciile neesențiale, nu s-au mai putut desfășura activități în aer liber. Cetățenii – inclusiv imigranții – au primit sume de bani care să îi ajute să treacă peste perioada crizei.

(VEZI ȘI AICI: ANCA, O TÂNĂRĂ DIN IAȘI SUSPECTĂ DE CORONAVIRUS, TRIMISĂ SĂ SE PLIMBE PE JOS, DIN SPITAL ÎN SPITAL: „UN ASISTENT SE LĂUDA CĂ-ȘI BAGĂ…”)