Noua tulpină de COVID-19 se răspândește cu repeziciune. Au fost înregistrate primele cazuri de infectare și în Portugalia

Publicat: 28/12/2020 | 08:05

Noua tulpină de coronavirus apărută prima dată în Marea Britanie pare să pătrundă și în alte state, cu o viteză incredibilă. În Portugalia au fost deja înregistrate primele cazuri de infectare. 

Tulpina nouă de COVID-19 începe să se răspândească și în alte state, după ce a avut ca punct de pornire Marea Britanie. Potrivit informațiilor din presă, noua tulpină de coronavirus a ajuns și în Portugalia și au fost deja înregistrate primele cazuri de infectare.

Cu toate acestea, nu a fost precizat, încă, numărul de bolnavi de COVID-19 care au contractat noua tulpină.

Potrivit specialiştilor, varianta nu este mai periculoasă decât forma cunoscută a SARS-CoV-2 şi nu există dovezi că nu ar reacţiona la vaccin. Cu toate acestea, OMS nu deține foarte multe informații legate despre noua tulpină de COVID-19, nici despre modul în care a apărut aceasta.

Ce spune Alexandra Rafila despre noua tulpină de COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentant România la OMS: Eu cred că este o nouă tulpină aşa cum au apărut mai multe mutaţii pana in momentul de astăzi. Există această variabilitate genetică a virusului corona. E foarte probabil ca noile vaccinuri care vor fi puse la dispoziţie să ofere protecţie împotriva tuturor variantelor circulante de coronavirus.

Mutaţia, numită de cercetători B.1.1.7 este mult mai contagioasă decât prima tulpină de COVID-19. Potrivit specialiștilor, este suficient ca oamenii care se află într-o încăpere în care este și o persoană infectată, să contracteze virusul. Mai exact, noua tulpină de coronavirus este cu până la 70% mai contagioasă.  Practic, gradul de răspândire este asemănător cu cel al varicelei şi rujeolei.