Noi măsuri în perioada sărbătorile de iarnă! Ce reguli trebuie să respecte preoții și enoriașii

Publicat: 21/12/2020 | 21:20

Instituția Prefectului Municipiul București a organizat, luni, o ședință la care au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București, în care au fost discutate măsurile care trebuie respectate în perioada sărbătorilor de iarnă.

În acesta an, în perioada sărbătorilor de iarnă, preoții trebuie să respecte anumite reguli pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Astfel, în acest an lucrurile vor sta diferit mai ales în ceea ce privește vizitele pastorale.

 „Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureștilor  a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale”, se arată într-un comunicat de presă.

Reguli pentru perioada sărbătorilor de iarnă

În urma ședinței organizate au fost stabilite câteva recomandări atât pentru preoți, cât și pentru enoriași. Astfel, clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

– se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.

– opțiunea va fi transmisă  protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.

– întrucât aceste vizite  sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi  făcute  doar de preotul de parohie/sector pastoral.

– în desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele  sanitare  impuse de autorități: clericii și cântăreții  vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta  distanța de 1,5 m.

– nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.