Nicotina, un aliat împotriva virusul COVID-19? Ce spun cercetătorii

Publicat: 22/04/2020 | 20:43

O ipoteza controversată se vehiculează în ultima perioadă. Există posibilitatea ca nicotina să fie un aliat împotriva virusului COVID-19. Unele studii arată că a fost înregistrat un număr destul de mic de fumători infectați cu noul coronavirus. Astfel a luat naștere întrebarea dacă fumătorii sunt mai puțin expuși în fața unor infecții cu SARS-CoV-2.

Această ipoteză a fost lansată de Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) și se bazează pe rezultatele unui studiu care subliniază numărul mic de fumători internați ca pacienți. (CITEȘTE ȘI: DUPĂ O LUNĂ DE SPITALIZARE, UN MEDIC DIN SUCEAVA A ÎNVINS CORONAVIRUSUL: ”AM AVUT CINCI TESTE POZITIVE”)

Astfel, în urma unui studiu realizat de AP-HP s-a constatat că dintre 11.ooo de pacienți internați cu Covid-19 la începutul lunii aprilie,în Franța, numai 8,5 % dintre ei erau fumători. Aceasta reprezintă o proporție incredibil de mică, dat fiind numărul mare de fumători din Franța, scrie Le Point.

În sprijinul acestei idei, doctorul Makoto Miyara și profesorul Zahir Amoura de la spitalul Pitié-Salpêtrière o să publice un studiu în care au avut ca eșantion de 343 de bolnavi spitalizați și 139 de persoane cu forme mai puțin severe. Rezultatele au fost surprinzătoare, dintre persoanele spitalizate, cu vârsta medie de 65 de ani, numai 4,4 % erau fumători zilnici.

Iar dintre pacienții tratați în ambulatoriu, a căror vârstă medie a fost de 44 de ani, numai 5,3 % erau fumători. Astfel, dr. Zahir Amoura a concluzionat că sunt cu aproape 80 % mai puțini fumători în rândul celor care se îmbolnăvesc de coronavirus, decât în rândul populației generale de același sex și de aceeași vârstă. (VEZI ȘI: PREȚURILE BILETELOR DE AVION REDUSE CU 90%! CUM VOR SĂ SE RELANSEZE COMPANIILE AERIENE DIN CHINA)

Acestea nu sunt singurele dovezi, o situație asemănătoare a fost descoperită și în China. Proporția fumătorilor în rândul bolnavilor a fost destul de mică, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii martie în New England Journal of Medicine. Din 1.000 de persoane contaminate, numai 12,6 % erau fumători.

Aceste informații vin în contradictoriu cu avertizările medicilor care au semnalat că fumătorii ar fi mai expuși riscului de a face formele grave provocate de coronavirus. Lucru confirmat și de realitate, în rândul persoanelor care s-au infectat cu noul virus, fumătorii au făcut forme mai grave decât nefumătorii.

Însă, studiul francezilor arată că ar fi cam de cinci ori mai puțini fumători în rândul persoanelor internate pentru COVID-19. Dr. Jean-Pierre Changeux crede că nicotina ar bloca noul coronavirus să intre în celulele fumătorilor. Totuși, această ipoteză nu a fost confirmată și nu se poate proclama la rangul de adevăr. Este nevoie de mai multe studii clinice pentru a se confirma dacă descoperirea este reală sau nu