Nelu Tătaru, încă un semnal de alarmă: ”Dacă nu vom fi cooperanți, numărul pacienților infectați cu noul coronavirus va exploda după Paște!”

Publicat: 16/04/2020 | 20:04

Nelu Tătaru – ministrul Sănătății – trage un nou semnal de alarmă, în apropierea Sărbătorilor Pascale, afirmând că ne putem aștepta la o adevărată explozie de infecții, în prima săptămână de după Paște, dacă oamenii nu vor respecta măsurile de distanțare socială impuse de autorități. 

Încă nu a fost atins vârful crizei medicale în țara noastră, spune Nelu Tătaru, dar românii trebuie să fie responsabili, să aibă grijă, să înțeleagă întreaga conjunctură și să stea în case. Dacă nu vor da dovadă de responsabilitate, la 7-10 zile după Sărbătorile Pascale ne putem aștepta la un număr mult mai mare de cazuri de infecție în criza coronavirusului.

„Am rămas pe aceasta concepție că nu am ajuns încă acolo sus. Dacă avem grijă în această perioadă poate la 7-10 zile după Paște. Dacă nu stăm, atunci vom avea o multiplicare mare și atunci vom duce și la un număr mai mare de cazuri, număr, dar și la întindere pe orizontală și la un moment dat un vârf foarte ascuțit. Noi ne gândim la un 7-10 zile vedem cine face boala. Și boala se poate face în funcție de ce am făcut până acum”, a declarat Nelu Tătaru.

(CITEȘTE ȘI: AVERTISMENT DUR AL SPECIALIȘTILOR. CÂT AR PUTEA DURA DISTANȚAREA SOCIALĂ IMPUSĂ DE PANDEMIA DE CORONAVIRUS)

”Să ne așteptăm vedem o creștere de cazuri”

Avertismentul tras de ministrul Sănătății nu poate fi tratat cu superficialitate. Dacă măsurile restrictive nu vor fi respectate în perioada Sărbătorilor Pascale, atunci numărul pacienților infectați cu COVID-19 poate exploda, spune Nelu Tătaru. Cu atât mai mult cu cât există foarte multe persoane care suferă de comorbidități, iar organismul lor este slăbit și, inevitabil, cedează.

„Noi ne limităm la un 10-12 mii în momentul ăsta. Dacă nu suntem cooperanți, dacă nu respectăm măsurile, atunci ne gândim la un 15 mii, poate 15 poate 20 de mii. Cifrele pot exploda. Cu cât suntem mai mulți care transmitem, cu atât și cazurile pe care le infectăm sunt mai multe. Atunci creșterea se face exponențial. Vedem comorbiditati multe, o ne așteptăm vedem o creștere de cazuri, poate nu exagerată, dar după ce o avem un moment în care încep scadă cazuri o avem decese, pentru că sunt cei care suferă în acest momente de cazuri cronice, iar organismele cedează, a concluzionat ministrul Sănătății, potrivit romaniatv.net.

(VEZI ȘI AICI: ȘOCANT! UN MEDIC ȘI-A ASCUNS IUBITA ÎN PORTBAGAJ PENTRU A SCĂPA DE CONTROALELE DE CORONAVIRUS)