Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre Starea de Urgență: ”Nu este o creare de panică, este o ușurare a muncii noastre”

Publicat: 14/03/2020 | 21:36

După ce Klaus Iohannis a anunțat, în această seară, că începând de luni va fi decretată starea de urgență în România, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit unele explicații suplimentare, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, astfel încât românii să nu intre în panică și să urmeze toate indicațiile venite din partea autorităților.

Prin declararea stării de urgență, epidemia de coronavirus poate fi controlată mult mai ușor de factorii abilitați în acest sens, iar procedurile implementate în acest context nu trebuie să sperie pe nimeni.

„Starea de urgență este o stare în care ministrul de Interne devine al doilea om în stat și se pot decreta mai multe măsuri care să ne ajute în tot felul de planul și proceduri pe care le vom implementa. În contextul decretarii stării de urgență se pot limita deplasările, pot fi izolate focare”, a subliniat secretarul de stat la Realitatea Plus.

Nelu Tătaru: ”Avem nevoie de tot ce înseamnă materiale sanitare”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai spus și că această stare de urgență este una intermdiară. Vor urma unele măsuri în perioada următoare, inclusiv închiderea unor instituții sau interzicerea unor întâlniri, dar va fi simplificată procedura de achiziție a echipamentelor medicale.

„Este o stare intermediară între cea de alertă și cea de asediu. Vor urma în perioada următoare măsuri în care se vor închide instituții, se vor restricționa sau interzice întâlniri cu un anumit număr de oameni, se simplifică procedurile de achiziție de echipamente medicale. Avem nevoie de tot ce înseamnă materiale sanitare. (…) Am suplimentat numărul de epidemiologi care s-au deplasat în punctele vamale, vom suplimenta numărul de infectionişti, atât din rândul medicilor pensionari cât și rezidenți. Nu este o creare de panică, este o ușurare a muncii noastre, se încearcă limitarea cazurilor”, a mai declarat Nelu Tătaru, potrivit sursei citate.