Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: ”Ne apropiem de Scenariul 4 în criza coronavirusului. Trebuie să ne adaptăm…”

Publicat: 29/03/2020 | 11:35

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune că România se pregătește deja pentru Scenariul 4 în criza coronavirusului, pe fondul creșterii numărului pacienților infectați cu COVID-19. 37 de români au murit din cauza noului coronavirus, iar măsurile restrictive și mai drastice vor putea fi impuse printr-o nouă ordonanță militară.

Este criză medicală fără precedent, pe toate meridianele lumii, iar România este prinsă în acest ”lanț” nedorit al infectării cu COVID-19. Nelu Tătaru a trasnsmis că personalul medical trebuie neapărat protejat, în acest context, menționând și că vârsta persoanelor infectate, în ultimele zile, a scăzut.

“Avem un scenariu patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituţionalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact şi simptomatic, pe urmă şi celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid (…) Suntem deocamdată la o medie de vârstă a pacienţilor de 40-49 de ani. Am văzut că avem mortalitate la persoane peste 65 de ani, dar am văzut şi persoane de 45 sau 49 de ani. Există o patogenitate crescută a acestui virus. Trebuie să ne adaptăm atât noi, ca personal medical, ca minister, prin dotări, prin, eu ştiu, asigurarea a tot ce înseamnă aparatură în acest moment în secţiile de terapie intensivă pentru a putea controla aceste cazuri severe şi critice”, a afirmat ministrul Sănătăţii, potrivit stirileprotv.ro.

(VEZI ȘI AICI: ATENȚIE ROMÂNI! ALIMENTUL BANAL, PE CARE ÎL MĂNÂNCI ZILNIC, CARE E PURTĂTOR DE CORONAVIRUS)

Nelu Tătaru: ”Vom mai aduce un surplus de 8.000 de paturi”

Scenariul 4 în criza coronavirusului din România nu va însemna doar suplimentarea măsurilor restrictive, ci și noi măsuri la nivel medical, spune Nelu Tătaru.

”Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne şi va trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, care sunt spitalizaţi. Ne gândim la un scenariu patru în care intervin tocmai aceste unităţi de suport. Dacă în acest moment avem o capacitate de 2.000-2.300 de paturi, odată cu intrarea celor 36 de spitale plus specialităţi tip dializă sau alte patologii, care au infecţie coronavirus, vom mai aduce un surplus de 8.000 de paturi”, a mai spus ministrul Tătaru, potrivit sursei citate.

(CITEȘTE ȘI: MĂRTURIA TERIFIANTĂ A UNUI AFACERIST A CĂRUI SOȚIE A FOST UCISĂ DE VIRUS. “AU NENOROCIT-O PENTRU CĂ…”)