Nelu Tătaru, avertisment de ultimă ora pentru români! „Ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră”

Publicat: 03/08/2020 | 22:08

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat cât de important este ca românii să respecte regulile esențiale de prevenire a răspândirii virusului. În prezent, există o transmitere comunitară accentuat, iar dacă aceste reguli nu sunt respectate, în România, se poate ajunge rapid la o situație critică cum a fost în Spania și Italia, la începutul pandemiei.

Nelu Tătaru a mai subliniat că lupta cu virusul COVID-19 nu trebuie să se ducă în spitale, ci trebuie oprit din a se răspândi, iar acest lucru este posibil doar dacă oamenii înțeleg că trebuie să se protejeze. (CITEȘTE ȘI: NELU TĂTARU ADUCE ȘI VEȘTI BUNE! NUMĂRUL DE CAZURI VA SCĂDEA, DAR E OBLIGATORIU CA ROMÂNII SĂ FACĂ ASTA)

„Această pandemie nu se tranşează în unităţile medicale. În unităţile medicale se tranşează tratarea şi salvarea vieţii acestor pacienţi deja infectaţi. Să nu ajungem la un număr mare de pacienţi infectaţi şi acest lucru depinde foarte mult de respectarea regulilor. Repet – portul măştii în spaţiile închise, în locurile aglomerate, în transportul în comun, la locul de muncă; dezinfectantul şi distanţarea fizică. Dacă nu respectăm aceste reguli, vom vedea de la o zi la alta creşterea numărului de cazuri şi o aglomerare a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de boli infecţioase. Chiar dacă noi ne adaptăm cu numărul de paturi în funcţie de necesităţi, nu ar trebui să ne lăsăm în această bază. Un număr mare de cazuri va încărca secţiile de terapie intensivă şi atunci ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră. Nu vreau să ajungem la acest scenariu şi ţine doar de noi”, a spus Tătaru, luni, la Digi 24.

„Parcă lumea nu mai vede pe nimeni suspect”

Nelu Tătaru a mai vorbit și despre contradicția din comportamentul românilor. Atunci când epidemia era la început și existau doar câteva cazuri oamenii erau speriați și încercau să respecte toate măsurile. Iar acum când situația este mult mai gravă, în ultimele săptămâni vorbindu-se de peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi, cetățenii par că s-au relaxat complet și nu mai sunt preocupați de pericolul reprezentat de virus. (VEZI ȘI: SCENARIUL NEGRU SE CONFIRMĂ? CE SPUNE NELU TĂTARU DESPRE AMÂNAREA ANULUI ȘCOLAR: „AVEM SCENARII PE CARE LE DISCUTĂM”)

„Avem 800 de cazuri pozitive astăzi, am discutat şi de 1.200 – 1.300. În aprilie, discutam de 500 de cazuri. Lucrurile ar trebui să ne pună puţin pe gânduri. Nu am terminat ce trebuia făcut în această ţară în context pandemic. Şi asta nu trebuie făcută doar de minister sau de Guvern sau de corpul medical. Trebuie făcut şi de agentul economic care beneficiază de nişte relaxări în a-şi desfăşura activitatea economică şi de cei care sunt principalii beneficiari – populaţia civilă care intră în aceste terase, în magazine, în mijloacele de transport în comun şi nu respectă nişte reguli. Vedem de la o zi la alta cazuri noi… Acum parcă lumea nu mai vede pe nimeni suspect. Suntem într-un context pandemic, suntem într-un context de transmitere comunitară accentuată”, a mai spus Nelu Tătaru.