Ne putem infecta de la cumpărături sau nu? Un cunoscut microbiolog a explicat dacă este necesar să dezinfectăm alimentele

Publicat: 15/04/2020 | 11:55

În plină pandemie de coronavirus, tot mai multă lume se întrebă dacă noul virus, care a făcut deja peste 100.000 de victime în întrega lume, se poate lua în timpul cumpărăturilor.

Toţi experţii sunt de acord că cel mai mare risc îl constituie faptul că te afli în acelaşi magazin cu alţi oameni care pot fi infectaţi.

„Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane”, a declarat Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.

Ce ne sfătuiește un microbiolog

Donald Schaffner, microbiolog alimentar, ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre magazine care limitează numărul persoanelor care pot intra în interior în acelaşi timp. „Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare”, recomandă microbiologul.

Dacă este să luăm în calcul faptul că mulți oameni infectați nu au simptome, este recomandat să purtăm măşti în public, potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, citați de npr.org

Dezinfectați căruciorul şi mâinile

La magazin, asigurați-vă că vă dezinfectați mâinile şi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături. Multe magazine fac asta pentru clienţi acum, dar nu strică să aveți propriul dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante.

Evitați să vă atingeți faţa când sunteți în interiorul magazinului, până când vă dezinfectați din nou mâinile. Nu folosiți telefonul în magazin, pentru că acesta vă poate face să vă duceți mâinile la faţă.

„Mănușile nu sunt magice”

Chiar dacă purtați mănuşi, odată ce atingeți ceva, ele sunt deja contaminate. Lăsați mănuşile, dezinfectați sau spălați-vă pe mâini înainte de a intra în magazin, după ce terminați cumpărăturile şi atunci când ajungeți acasă.

„Mănușile nu sunt magice”, spune microbiologul Donald Schaffner. „Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși”.

Rachel Graham, virolog, care studiază coronavirusurile la Universitatea din Carolina de Nord, spune, de asemenea, că e mai bine să renunțăm la mănuși.

Nu este nevoie să ne dezinfectăm cumpărăturile

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Ei spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică.

Dacă vă spălați pe mâini după ce vă despachetați cumpărăturile, înainte să vă apucați de gătit sau mâncat, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vreți neapărat să dezinfectați mâncarea, rămâneți la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alte ambalaje şi ar putea contamina mâncarea.

Puneți produsele proaspete în apă rece

Experţii spun că cel mai bine este să scufundăm produsele proaspete în apă rece. Tot ei spun să nu renunţăm la consumul de fructe şi legume, pentru că nu este nicio dovadă că acestea transmit sau cauzează infecţia cu COVID-19.

Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay