Nava-fantomă, aflată în derivă de șapte ani. Ce fenomene stranii se întâmplă la bord

Publicat: 19/12/2019 | 12:45

”Liubov Orlova” este numele navei-fantomă cu o istorie ciudată. Ambarcațiunea a fost scoasă din funcțiune în anul 2012 și de atunci, după ce a trecut prin custodia mai multor state, se află în derivă pe ape necunoscute. Ea este zărită din când în când, iar legendele despre pasagerii și fenomenele din jurul ei sunt înspăimântătoare. (CITEȘTE ȘI: WHAT’S UP LE-A FĂCUT PLÂNGERE ANCHETATORILOR, IAR JUDECĂTORII AU HOTĂRÂT SĂ…)

În Iugoslavia, în anul 1975, începe construcția, care durează una an, a două nave surori: ”Liubov Orlova” și ”Alla Tarasova”, numite după două artiste sovietice cu renume. Cele două vapoare sunt construcții impresionante, solide, menite să străbată apele îngețate din Antartica. (VEZI ȘI: O NAVĂ CARGO A INTRAT ÎNTR-UN PONTON PE FALEZA DIN TULCEA)

Ce s-a întâmplat cu ”Liubov Orlova”?

Lista neagră a evenimentelor nefaste se deschide  în anul 2006, când nava rămâne fară motoare, dar este ajutată de un spărgător de geață și ajunge în Ushuaia. Câțiva ani mai târziu, ”Liubov Orlova” este prinsă într-un scandal ce implică transporturi ciudate, mafie, spălare de bani, chiar reziduri radioactive. În consecință, este sechestrată de autoritățile canadiene pentru o datorie de 251.000 de dolari. Tot acum nava rămâne și fară echipaj, cei 51 de membrii anunță printr-o conferință de presă că de cinci luni nu au mai fost plătiți. În 2012 se hotărăște sfârșitul ambarcațiunii ”Liubov Orlova”, este cumpărată de către cei de la ”Neptune International Shipping” care spun că o să fie transformată în fier vechi.

Legedele despre ”Liubov Orlova”

Deși pare că pentru navă nu mai există șanse, fenomene ciudate fac ca această să nu fie distrusă. Remorcherul ce trebuia să o ducă în Republica Dominicană pentru a o distruge pierde vasul din cazua vântului puternic. Se fac încercări de recuperare, însă nu au succes. De atunci ”Liubov Orlova” plutește pe ape și legendele despre ea încep să apară.

Una dintre ele spune că deși a rămas fară nici un om la bord din 2010 și merge în derivă de ani de zile, în martie 2013 nava-fantomă emite un semnal SOS, interceptat de Paza de Coastă Irlandeză, după care dispare. Ulterior vaporul a mai fost văzut în Norvegia, Afirca de Sud, iar ultima dată în apele englezești. Se zvonește  că la bord ar avea șobolani canibali, reziduri radioactive și alte lucruri suspecte.

Ultimel vești despre ”Liubov Orlova” apar în 2017 când ”Daily Star” spune că vasul a eșuat pe plaja din Colorado, California. Însă acest lucru e infirmat repede. În prezent nu se mai știe nimic despre această navă și dacă încă se mai află pe ape.