NASA, avertisment îngrijorător! Un fenomen neobișnuit afectează întreaga planetă

Publicat: 20/06/2021 | 16:23

Potrivit NASA, ”dezechilibrul energetic” al Pământului aproape s-a dublat din 2005 până în 2019 într-un mod îngrijorător. 

”Dezechilibrul energetic” reprezintă diferența dintre cât din energia radiativă a Soarelui este absorbită de atmosfera și suprafața Pământului, în comparație cu cât din radiația termică cu infraroșu revine în spațiu.

Astfel, Pământul captează aproape de două ori mai multă căldură decât în ​​2005, iar Agenția Spațială Americană (NASA) și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa) susțin că este o creștere fără precedent.

”Un dezechilibru energetic pozitiv înseamnă că sistemul Pământ câștigă energie, provocând încălzirea planetei”, a spus NASA într-un comunicat despre acest studiu, citat de The Guardian.

Oamenii de știință au stabilit că există un dezechilibru energetic prin compararea datelor de la senzorii de satelit – care urmăresc cantitatea de energie care intră și iese din sistemul Pământului – și datele de pe senzorii plutitori din oceane.

Iar în următorii ani, oamenii ar trebui să se aștepte la schimbări climatice mult mai mari.

”Cele două modalități foarte independente de a privi modificările dezechilibrului energetic al Pământului sunt într-un acord foarte bun și ambele arată această tendință foarte mare, ceea ce ne oferă multă încredere că ceea ce vedem este un fenomen real și nu doar un artefact instrumental. Tendințele pe care le-am găsit au fost într-un fel destul de alarmante.

Este probabil un amestec de forțare antropică și variabilitate internă. Și în această perioadă ambele provoacă încălzire, ceea ce duce la o schimbare destul de mare a dezechilibrului energetic al Pământului. Amploarea creșterii este fără precedent”, a spus Norman Loeb, autorul studiului și cercetător al NASA.