Mutare-șoc în Ucraina. Președintele Zelenski l-a demis pe șeful administrației prezidențiale, iar Rusia rămâne fără omul de influenţă în administraţia de la Kiev

Publicat: 13/02/2020 | 16:31

O mutare-șoc a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a provocat stupoare în mass-media internaţională, informează Gândul, dând naștere unor speculații referitoare la o schimbare radicală de optică în ceea ce priveşte relațiile politice externe din viitorul apropiat. Zelenski a luat decizia de a-l demite pe Andri Bohdan, șeful administrației prezidențiale, iar analiştii politici interpretează această decizie drept o încercare a preşedintelui de a se delimita de cel care era etichetat drept „omul de influenţă” al Moscovei.

De altfel, președintele Zelenski a şi recunoscut, public, că au existat fricțiuni în cadrul administrației prezidențiale, considerând că procesul de lucru a fost nu numai îngreunat, ci şi împiedicat. Mai mult, Zelenski a insistat şi asupra ideii că nu poate „trăi” în mijlocul unui „conflict” interminabil.

”Ele (n.red. – fricţiunile) împiedică procesul de lucru. Am fost întotdeauna împotriva unor astfel de conflicte, deoarece nu există câștigători și nicio remiză”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu acordat agenției de știri Interfax”Nu poți trăi în mijlocul unui conflict permanent”.

Demiterea lui Andri Bohdan – în vârstă de 43 de ani – poate fi citită, totuși, și într-o altă cheie. Acesta a preluat funcția anul trecut, în luna mai, după ce Volodimir Zelenski a câștigat alegerile din Ucraina.  Potrivit unor informații furnizate de agenţia Reuters, Andri Bohdan a dorit să demisioneze în luna august a anului trecut, la numai două luni de când preluase funcția de șef al administrației prezidențiale. Bohdan a trimis atunci o scrisoare președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar pe site-ul președinției a fost postat și un scurt comunicat prin intermediul căruia a fost confirmată existenţa respectivei cereri de demisie.

”Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat existența unui scrisori de demisie a șefului biroului său”, se preciza în comunicatul respectiv.

Totuși, președintele Volodimir Zelenski nu i-a aprobat demisia lui Bohdan în 2019, însă a luat decizia radicală de a-l demite acum. (Citeşte articolul integral AICI)