Morții de la Spitalul Suceava, uitați de autorități. 6 persoane ucise de COVID-19, descoperite după o lună. Fost manager: „Le era frică să nu se interpreteze”

Publicat: 01/05/2020 | 15:43

Haosul provacat de focarul de COVID-19 de la Spitalul Județean Suceava a „făcut pierduți” șase oameni care au murit din cauza virusului nu au apărut în statistica oficială, ei fiind descoperiți abia după o lună.

Generalul Ionel Oprea, cel care s-a restras de la conducerea unității medicale, spune că funcționarii care trebuiau să înregistreze decesele nu au făcut-o ca să nu „se interpreteze”.

Conducerea DSP Suceava caută scuze și susține că este vina spitalului că nu au raportat morții la timp. „Spitalul nu a raportat tot la timp şi am fost nevoiţi să îi adunăm pe toţi cei din urmă. Acum s-au reglat conturile”, a declarat, şefa DSP Suceava, Manuela Trifan, scrie Mediafax.

Soluție de moment

Pentru a preveni și rezolva aceste probleme „tehnice” din 3 aprilie, conducerea Spitalului Judeţean din Suceava a fost preluată de o echipă de medici militari. Ieri, aceştia au plecat şi a venit la coordonare o echipă de medici din spital.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că ministrul Nelu Tătaru a cerut echipei care a fost coordonată de secretarul de stat Ionel Oprea o evaluare completă a situaţiei de la Suceava, care include şi modul de raportare a deceselor.

Nu este o excepție

Un alt deces, survenit în 30 martie, a fost descoperit de DSP după o lună. Acesta a fost întregistrat la Arad, un alt focar al epidemiei de Covid-19.

„Spitalele, după cum vedeţi, uneori nu îşi duc datoria până la capăt, din punct de vedere raportare. La Arad s-au dat şi amenzi, dar nu asta este soluţia, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu poţi să neglijezi aşa ceva”, a declarat Adriana Pistol, preşedintele Comisiei pentru Covid 19 din Ministerul Sănătăţii.