Ministrul Sănătății, apel către români de 1 mai: ”Este un weekend de foc care poate…”

Publicat: 30/04/2020 | 14:31

 1 mai se apropie cu pași repezi. Însă, anul acesta, va fi sărbătorit în mod atipic. Grătarele se vor face acasă, în sânul familiei. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, trage un semnal de alarmă și face un apel către români.

”Este un weekend de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este în desfăşurare în acest moment. (…) Ţine foarte mult de noi.

Se vorbeşte de o relaxare în perioada când expiră această prelungire a decretului prezidenţial. În condiţiile în care sărbătorile pascale au fost relativ liniştite, preconizăm 10.000- 12.000 în ultima săptămână, acum. Rămâne 1, 2 şi 3 mai, având în vedere ce am putut vedea ca şi migrare populaţională.

Dacă la fel, avem o linişte de 1, 2 şi 3 mai, rămâne ca în următoarele două săptămâni, până pe 15, să vedem o scădere a numărului de cazuri, o scădere a numărului de decese şi o scădere a numărului de cazuri care sunt internate în terapie intensivă. Dacă se petrece acest lucru, putem gândi după 15 mai nişte măsuri ca să ridice nişte restricţii”, a declarat Ministrul Sănătății.

Poliția Capitalei a transmis un comunicat referitor la ziua de 1 Mai, zi care – prin tradiție – era sărbătorită ”la iarbă verde”. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, distanțarea socială trebuie respectată, iar cei care vor încălca măsurile stabilite prin ordonanțele militare vor fi aspru sancționați. (VEZI ȘI AICI: DUPĂ CE S-A VINDECAT DE CORONAVIRUS, PREMIERUL MARII BRITANII, BORIS JOHNSON, A DEVENIT TATĂ)

Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei, transmite comunicatul Poliției Capitalei, iar această ”încercare” nu poate fi depășită cu bine decît dacă legea este respectată de fiecare român. Cetățenii sunt sfătuiți să evite aglomarațiile și să rămână acasă.

”STIMAȚI CETĂȚENI, încercarea prin care trecem ne afectează pe toţi şi putem ieși cu bine doar dacă respectăm regulile și dacă vom acționa, în continuare, împreună. Ne apropiem de 1 Mai, care pe lângă Ziua Internaţională a Muncii este şi o zi marcată prin ieşiri la iarbă verde, grătare şi petreceri. Anul acesta, toţi, trebuie să abordăm altfel această zi şi să respectăm distanţarea socială, să respectăm Ordonanţele Militare şi să rămânem acasă.

Păstrăm distanțarea socială, evităm aglomerațiile şi nu transformăm aceaste zile în curse pentru cumpărături. Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța. Respectați orarul de deplasare și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Încă nu este posibil să aprindeți lumânări la cimitir, pentru cei dragi trecuți în neființă. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului de 8 persoane. Cu toate ca vremea se arată prietenoasă, de data aceasta, grătarul îl facem acasă, în familie. Vă informăm că accesul este restricționat în pădurea Băneasa, dar și în alte zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde”, se precizează în comunicat.

Echipajele Brigăzii Rutiere, de ordine publică și Jandarmeria călare vor supraveghea toate aceste zone, unde tradițional se încing grătarele. Parcurile sunt și rămân închise. Pentru sănătatea tuturor, respectați Ordonanțele Militare. Sancțiunile pentru nerespectarea Ordonanțelor sunt de la 2.000 la 20.000 de lei. Cei aproape 2.000 de polițiști, alături de care vor acționa jandarmi, polițiști locali și militari sunt în stradă pentru siguranța dumneavoastră! Atragem atenţia că nu vor fi tolerate abaterile de la normele de convieţuire socială sau încălcările prevederilor Ordonanţelor Militare. Nu se va arăta nicio toleranţă faţă de cei care nu inţeleg să respecte efortul colectiv în reducerea numărului de îmbolnăviri cauzate de COVID-19, faţă de persoanele care cu bună ştiinţă nu vor înţelege că de data aceasta vom sărbatori acasă, doar în familie. Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, precum şi Jandarmeria Bucureşti, Poliţia Locală şi militarii implicaţi în supravegherea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare sunt pregătite să intervină prompt acolo unde se constată încălcări ale legii.

În toată această perioadă, se acționează cu efective mărite. Alături de structurile de ordine publică și poliție rutieră, echipele de luptători ai structurii de Acțiuni Speciale și ai Jandarmeriei se vor afla  în stradă, pentru un răspuns  prompt în ceea ce înseamnă asigurarea ordinii și liniștii publice”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Poliția Capitalei.