Ministrul Muncii, anunț pentru persoanele care au rămas în șomaj tehnic

Publicat: 27/03/2020 | 14:52

Ministrul Muncii, anunț pentru persoanele care au rămas în șomaj tehnic. Când își vor primi, de fapt, banii.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii a anunțat că a schimbat legea prin ordonanță de urgență, astfel încât firmele care vor depune vor depune la AJOFM documentele pentru angajații intrați în șomajul tehnic vor primi banii de la stat în termen de cel mult 15 zile de la depunerea listei cu angajați. (CITEȘTE ȘI: TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE ŞOMAJUL TEHNIC. ORDONANŢELE AU FOST PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL. CARE SUNT PRINCIPALELE MĂSURI ADOPTATE)

”Am simplificat procedura de acces la aceste fonduri. În maxim 15 zile – 30 de zile prevederea iniţială – agenţiile judeţene vor efectua plăţile pentru firme”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomajul tehnic, acestea urmând a fi făcute de la AJOFM. La maxim 3 zile de la primirea banilor de la AJOFM, angajatorul trebuie să-i vireze angajaţilor.

Ce înseamnă șomajul tehnic

  • Contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie Avocatnet.ro.  
  • Contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.
  • Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, însă aceasta poate fi și mai mare de-atât. Angajatorii pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot merge sub el.
  • Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.
  • O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.