Ministrul Educației Naționale, anunț de ultimă oră. Ce se întâmplă cu simularea examenelor naționale: ”Elevii trebuie să se pregătească în continuare”

Publicat: 07/04/2020 | 07:05

Criza coronavirusului a bulversat anul școlar, iar ministrul Educației, Monica Anisie – invitată la Realitatea Plus, – a oferit explicații legate de un alt subiect fierbinte pe ordinea de zi, simularea examenelor naționale.

În locul simulărilor examenelor naționale sunt implementate, acum, ”teste de antrenament” pentru elevii din clasele a VIII și a XII-a. Cum este nevoie de un barem, acesta va fi publicat vineri, a spus Monica Anisie, iar rezolvarea modelelor prezentate va fi explicată în emisiunile dedicate de la televiziunea națională. Nu mai pot fi făcute simulările examenelor naționale, din cauza crizei COVID-19, dar elevii – având baremul la dispoziție, se poate autoevalua.

„Simulările sunt anulate. Nu mai putem susţine simulările, însă aceste simulări le-am înlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispoziţia elevilor de clasa VIII-a şi a XII-a. Vom pune săptămânal câte cinci teste de antrenament. Vineri vom publica baremul, iar în emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvările acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Aceste teste este bine să fie rezolvate în parteneriat cu cadrul didactic de la clasă. (…) MEC pune la dispoziţie baremul şi elevul se poate şi autoevalua. Simulările le-am anulat şi am înlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul că elevul trebuie să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației Naționale, la Realitatea Plus.

(CITEȘTE ȘI: MINISTERUL EDUCAŢIEI, ANUNȚ IMPORTANT DESPRE REDESCHIDEREA ȘCOLILOR: “CURSURILE NU SE REIAU PE 6 APRILIE! VOM FACE…”)

Un document de care Ministerul Educației s-a delimitat

Acum câteva zile, Monica Anisie a făcut din nou apel pentru o informare corectă și pentru folosirea unor surse ”oficiale” atunci când este vorba despre decizii legate de ”înghețarea” anului școlar în contextul pandemiei de coronavirus care afectează România. ”Înscrisurile false” pot genera confuzii, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

”Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și vă asigurăm că Ministerul Educației și Cercetării va informa în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate pe acest subiect. Așa cum se cunoaște, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19. Ministerul Educației și Cercetării va formula denunț penal pentru ca organele abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de distribuirea în spațiul public a unor înscrisuri false, care au rolul de a genera confuzii. Ministerul Educației și Cercetării se delimitează categoric de acțiunile acestor persoane și de conținutul fals al documentului: documentul vehiculat în spațiul public nu este emis de Ministerul Educației și Cercetării”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al Ministerului Educației și Cercetării.

(VEZI ȘI AICI: CÂND REÎNCEPE ȘCOALA ÎN ROMÂNIA? ANUNȚUL, FĂCUT DE MINISTRUL EDUCAȚIEI)