Ministerul Sănătății, apel disperat în plină criză: „Vă rugăm, veniți și donați sânge”. Ce primesc donatorii

Publicat: 19/03/2020 | 15:45

Ministerul Sănătății face apel la cetățeni, în plină criză provocată de pandemia de coronavirus, să vină să la centrele de transfuzie să doneze sânge. Donatorii vor primi măști de protecție și dezinfectant.

Potrivit datelor date de MS, fiecare donator va trece printr-o procedură de triaj unde se va investiga se investighează istoricul de călătorie și posibilele simptome ale infecției cu coronavirus.

„Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge”, transmite Ministerul Sănătății.

Ce condiții trebuie să îndeplinească donatorii

Concret, potrivit Centrului de Transfuzii, donatorii se pot programa telefonic, prin e-mail sau prin aplicația Donorium. Poate dona sânge orice persoană cu vârsta între 18 și 60 de ani, cu o greutate de peste 50 de kilograme.

Condiția este să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu fie sub tratament pentru diverse afecțiuni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte, iar pentru femei – să nu fie însărcinate sau în perioada mentruală.

Mai multe detalii AICI