Mini-elicopterul Ingenuity a ajuns luni pe Marte

Publicat: 19/04/2021 | 18:14

Omul nu a pășit pe Marte, dar a ajuns acolo elicopterul Ingenuity al NASA. S-a întâmplat luni, fiind astfel consemnat și primul zbor al unui vehicul motorizat pe o altă planetă.

În roverul Perseverance a fost plasat mini-elicopterul, rover care a amartizat în luna februarie. NASA ar fi trebuit să-l testeze în urmă cu o săptămână, dar problemele tehnice au condus la amânarea zborului. A fost programat pentru luni, 19 aprilie, iar zborul a fost unul de succes. (CITEȘTE ȘI: FOTO | VIAȚA PE MARTE: UN PASIONAT DE OZN-URI A OBSERVAT O „STATUIE” PE PLANETA ROȘIE)

La scurt timp după reușită, a fost transmisă și o primă imagine. Perseverance a suprins desprinderea mini-elicopterului şi revenirea lui la sol. „Putem spune acum că oamenii au pilotat un giravion pe o altă planetă”, a declarat MiMi Aung, project manager pentru Ingenuity la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena. „Am vorbit atât de mult despre momentul nostru Wright Brothers pe Marte şi iată-l”, a mai spus ea, potrivit Observatornews.ro.

Mini-elicopterul Ingenuity a ajuns luni pe Marte

Specialiștii de la NASA vor încerca să-i testeze limitele, să zboare chiar mai sus. NASA a aprobat deja o misiune a unui elicopter pe Titan, luna lui Saturn. Dragonfly, numele sub care este cunoscută misiunea, ar trebui să ajungă pe Titan la jumătatea anilor 2030. (NU RATA: UN ASTEROID URIAȘ VA TRECE PE LÂNGĂ PLANETA PĂMÂNT. CE AU ANUNȚAT CEI DE LA NASA DESPRE RISCURI)

Atmosfera de pe Marte este foarte rarefiată, cu doar 1% din densitatea care există pe Pământ. Din acest motiv, Ingenuity a fost proiectat să fie foarte ușor.