Mii de oameni au fugit din Lombardia, înainte de instituirea carantinei! Situație de urgență, românii vor să se întoarcă acasa! Raed Arafat: „Nu ai cum să oprești cetățenii să intre în țară”

Publicat: 08/03/2020 | 21:38

Situația se agravează în Italia, numărul persoanelor care au murit de coronavirus a crescut îngrijorător. Într-o singură zi au decedat 133 de oameni, bilanțul ajungând la 366 decese. În acest context , o mare parte din nordul Italiei a fost plasat în carantină.

Întreaga Lombardie și încă 14 provincii din regiunile Piemont, Veneto, Emilia Romagna și Marche sunt în carantină până pe 3 aprilie. Nu se intră și nu se iese decât în situații serioase și care nu pot suportă amânare. (CITEȘTE ȘI: COMANDAMENT DE URGENŢĂ LA PRIMĂRIA BUCUREŞTI, PE TEMA CAZURILOR DE CORONAVIRUS)

Mulți oameni când au aflat că se va institui carantina au încercat să părăsească zona afectată, printre aceștia s-au numărat și sute de români, care vor să se întoarcă în țară. Această mișcare este una extrem de periculoasă, care poate duce la răspândirea accelerată a virusului. (VEZI ȘI: SE ÎNCHID ȘCOLILE ÎN ROMÂNIA DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI, IAR ADUNĂRILE MAI MARI DE 1.000 DE PERSOANE SUNT INTERZISE! RAED ARAFAT A FĂCUT ANUNȚUL)

 „Nu ai cum să oprești cetățenii să intre în țară”

Dorința românilor din Italia de a se întoarce în țară a stârnit un val de panică. Oamenii sunt speriați și cer să se i-a măsuri.  Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că românii nu pot fi opriți să intre în țară.

„Nu ai cum să oprești cetățenii români să intre în România. Noi am dat o recomandare și am spus clar: dacă sunt în zonele afectate, îi rugăm să nu pornească spre România. I-am rugat pe cei din România să nu meargă către zonele afectate. Motivul este simplu: nu ne dezicem de românii din diaspora care vor să vină în țară, dar la acest moment riscul major este că venind din zona afectată, merg la familii, intră în autoizolare cu ei dacă este cazul sau în carantină, dar transmit boala la părinți, la bunici și la persoane în vârstă, care sunt mult mai vulnerabile”, a spus Arafat, potrivit Mediafax.