Mihai Bendeac, mărturisire cutremurătoare: ”Cel mai mare regret al meu este că nu l-am eutanasiat pe Dan Mihăescu”

Publicat: 30/03/2020 | 15:11

Pe canalul de YouTube a cunoscutului Micutzu – Cosmin Nedelcu, actor de film și de stand-up – a fost postată, chiar astăzi, o discuție senzațională pe care acesta a avut-o cu actorul Mihai Bendeac. Au fost abordate multe subiecte pe parcursul a peste două ore de interacțiune, însă, la un moment dat, Mihai Bendeac i-a povestit Micutzului o poveste de viață extraordinară.

În timpul discuției, Micutzu a abordat și subiectul ”Dan Mihăescu”, întrebându-l pe Mihai Bendeac cine a fost cel despre care se știe că i-a fost apropiat nu numai lui Toma Caragiu, ci și lui… Bendeac. Într-o paranteză fie spus, Dan Mihăescu a fost umorist, scenarist și regizor, un apropiat al actorului Toma Caragiu, după cum arătam mai sus – pentru care a scris și a regizat cele mai multe momente satirice. S-a născut pe data de 5 iunie 1933 și a murit în luna ianuarie 2013, în București. Dan Mihăescu a fost cel care scria ”Revelioanele TVR”, după cum va povesti și Mihai Bendeac, la un moment dat.

Iar Mihai, după ce își trage răsuflarea, răspunde. ”Dan Mihăescu a fost un prieten de al meu, cu 50 de ani mai în vârstă decât mine. Un om pe care îl știm cu toții, fără să îl știm, de fapt. A scris Revelioanele TVR-ului, a fost cel mai bun prieten al lui Toma Caragiu, lucra care m-a fascinat și m-a obligat. (…) Am colaborat cu Dan Mihăescu, iar această colaborare a auns până într-un punct pe care n-am să-l uit niciodată. S-a îmbolnăvit. Bine, nu aceasta este principala calitate a domnului Dan Mihăescu. Lucram la ”Mondenii” și mi-am dat seama că aș avea nevoie de puțin ajutor cu scenariul. (…) Și am vrut să-l cunosc pe omul ăsta”, povestește Bendeac.

(CITEȘTE ȘI: MIHAI BENDEAC, ÎNDRĂGOSTIT DE CÂNTĂREAȚA MIRA. FRUMOASA ARTISTĂ I-A FĂCUT O DECLARAȚIE DE IUBIRE ÎN PUBLIC)

Era un centru rezervat bolnavilor de cancer aflați în stadiu terminal

Mihai Bendeac povestește că a mers acasă la Dan Mihăescu și i-a vorbit acestuia despre  planurile sale de viitor legate de partea artistică, dorind să aibă acces și la arhiva impresionantă pe care o deținea umoristul.

”Am mers la dânsul acasă, i-am spus despre ce este vorba, doream să accesez și arhiva dînsului, care era foarte mare, avea dosare peste dosare și lucruri care nu fuseseră filmate niciodată. (…) Am devenit foarte buni prieteni. Și, la un moment dat, s-a îmbolnăvit. S-a întâmplat în momentul în care eu am vrut să-i aduc o mare bucurie și un mare omagiu, o serie de patru spectacole de televiziune care s-au numit Românii au artiști. Filmate alb-negru, în stilul Bocăneț (n.red. – un alt regizor român, decedat în timpul cutremurului din 4 martie 1977). Și s-a îmbolnăvit foarte tare. Eu am lucrat scheciurile respective chiar în centrul unde Dan Mihăescu a fost dus. Era un centru rezervat bolnavilor de cancer aflați în stadiu terminal. Începuse să doarmă din ce în ce mai mult… Și eu stăteam acolo… La o masă. Stăteam acolo și scriam. Uneori mergeam ziua, alteori stăteam peste noapte”, mai spune Mihai Bendeac, apropiindu-se de momentul culminant și emoționant al întâmplării în centrul căreia s-a aflat alături de Dan Mihăescu.

Dan Mihăescu

(NU RATA: MIHAI BENDEAC I-A LUAT DELIEI CADOU DE 1.450 DE DOLARI DE ZIUA EI. NU S-A UITAT LA BANI)

”Bă, oricum, știm ce boală e asta, nu-mi face nimeni niciun fel de autopsie…”

Știind că va muri și că nimeni nu îl mai poate ajuta, cu ceva, la nivel medical, Dan Mihăescu i-a cerut să îl eutanasieze. Iar Mihai Bendeac recunoaște că a acceptat această ultimă dorință a lui Dan Mihăescu, fiind și pregătit, în fiecare zi, să o pună în aplicare.

”Și-am să povestesc asta, pentru că eu cred că este o discuție foarte importantă, în România, referitor la tot ce înseamnă eutanasie. Când a aflat că este bolnav, m-a rugat… să îl eutanasiez. Eu. Mi-a zis așa: Bă, oricum, știm ce boală e asta, nu-mi face nimeni niciun fel de autopsie. Și așa era. Dacă ești bolnav în fază terminală nu-ți mai face nimeni autopsie. I-am zis da. Lucram la scheciurile alea, dar aveam, în permanență somnifere de-astea de care iau eu și o seringă. M-am gândit că, atunci când o să-mi ceară, o să pisez 10 somnifere de-astea și că o să le amestec cu apă, le pun în seringă și îi dau. Nu mi-a zis nimic în prima săptămână, nici în a doua săptămână. La un moment dat, lucrurile au devenit dramatice, din punct de vedere al stării sale de sănătate”, îi spune Mihai Bendeac lui Micutzu.

”Omul acela și-a dorit ceva, să nu sufere, să aibă o moarte demnă”

Întrebat de Micutzu dacă nu s-a gîndit că – în eventualitatea în care ar fi îndeplinit dorința lui Dan Mihăescu – ar fi fost condamnat de autorități, Mihai Bendeac a răspuns că nu ar fi fost condamnat, fiindcă nu ar fi aflat nimeni. Iar discuția are ca punct nevralgic tocmai ideea de eutanasie, dreptul unui om de a dispune de corpul său. Și de a decide chiar să moară, dacă starea de sănătate este atât de gravă.

”Și nu eram condamnat dacă îl eutanasiam, pentru că nu ar fi aflat nimeni. Niciodată. Și este cel mai mare regret al vieții mele că nu am făcut asta. Pentru că tot ceea ce am văzut apoi este ceva ce nu trebuie să se întâmple niciunei ființe umane. Dacă eu, ca om, nu am drept asupra corpului meu, să fac ce vreau cu el, să mă prostituez, să mă omor, într-o situație de genul acesta. Vorbim despre drepturile omului. (…) De-abia mai puteam vorbi, se uita la mine. N-am putut să fac asta. Iar la un moment dat nu a mai fost conștient, dar a durat foarte mult până s-a prăpădit. Îți vine să îi dai cu un ciocan în cap, ca să moară mai repede, să nu se mai chinuie. Omul acela și-a dorit ceva, să nu sufere, să aibă o moarte demnă. Nu a fost posibil. A murit înainte de ziua mea… Mă raportez la Dan Mihăescu ca la cineva din familie…”, încheie Mihai Bendeac această incredibilă poveste de viață.

(VEZI ȘI AICI: MIHAI BENDEAC DESFIINȚEAZĂ ROMÂNII AU TALENT: „E UN C***T REGIZAT”. CE DETALIU A OBSERVAT STARUL ANTENA 1 LA SHOW-UL DE LA PRO TV)