Meteorologii avertizează! Furtuna Sabine se va abate şi asupra României

Publicat: 10/02/2020 | 17:42

Furtuna Sabine, care a făcut ravagii în jumătatea de vest a Europei, se va abate şi asupra României. Potrivit ANM, se vor simți curenți de vânt puternici, generați de sistemul noros care afectează Europa.

Meteorologii au emis cod portocaliu de viscol pentru zonele montane din nord. În plus, jumătate de ţară va fi sub cod galben de vânt puternic, ce va depăşi la rafală 100 de kilometri pe oră.

”Furtuna în prezent se intensifică, este în plină evoluție spre Europa, noi suntem la marginea ei, dar îi vom sesiza și noi efectele, nu scăpăm, dar nici nu trebuie să ne panicăm. În București, probabil de luni noapte se va simți o intensificare a vântului, vor apărea și precipitațiile, dar cele mai abundente precipitații vor rămâne totuși în partea de vest a țării. În Capitală sunt de așteptat precipitații mixte, dar mai mult ploaie, pe fondul unei încălziri destul de spectaculoase. În următoarele două zile temperatura va crește, nu numai la București, ci cam peste tot în țară, cu cel puțin 10 grade comparativ cu ce am avut în ultimele zile.

E greu de spus că nu va mai veni niciun episod cu vreme mai de iarnă, pentru că am început să schimbăm aspectul de vreme o dată la două-trei zile. Circulațiile atmosferice sunt foarte rapide în această perioadă. Este posibil ca, după acest episod care va însemna o creștere de temperaturi în următoarele două zile, poate o scădere la jumătatea săptămânii, poate din nou o creștere spre sfârșitul săptămânii – este foarte posibil să continuăm în același stil, ceea ce înseamnă că ar mai putea apărea episoade în care vremea să fie mai rece și precipitațiile sub formă de ninsoare.

Dar atât timp cât continuăm să fim influențați mai degrabă dinspre Vest și Sud decât dinspre Nord și Est aș spune că rămânem, totuși, per ansamblu, într-un regim de vreme mai blândă”, a explicat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.