Meteorologii ANM anunță un ianuarie istoric în România. Luna ianuarie 2020 nu va mai fi la fel cum o știm

Publicat: 24/12/2019 | 09:30

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie ne anunță că va urma un ianuarie cu adevărat istoric, având în vedere valorile temperaturilor. Peste tot, în țară, vremea va fi mai caldă decât eram obișnuiți.

Sunt înregistrate, la nivel global, fenomene meteorologice extreme, iar România, firește, nu poate face excepție, transmite directorul general ANM Elena Mateeascu.

”Peste tot în lume vorbim de fenomene meteorologice extreme, indiferent în ce perioadă a anului ne aflăm. Din păcate, la nivel mondial, acestea sunt din ce în ce mai frecvente. România nu face excepție”, Elena Mateescu pentru decenews.ro. ”O confirmăm și prin statistica numărului de mesaje de vreme severă imediată sau mesaje generale de atenționări, avertizări de fenomene, indiferent de sezonul în care ne aflăm. Și aici aș menționa cele 99 de avertizări meteorologice generale, care au fost emise în acest an față de anul anterior, 77 de atenționări, și 4592 de avertizări meteorologice de vreme severă imediată, acele avertizări de tip nowcasting, cu anticipație de până la șase ore, dintre care 79 de COD ROȘU! Acest lucru nu face decât să confirme creșterea de la an la an a frecvenței acestor tipuri de fenomene. Și nu numai a frecvenței, ci și a intensității acestora”, a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Săptămâna 23.12.2019 – 30.12.2019

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nordică a țării, dar mai ales în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru acest interval.

Săptămâna 30.12.2019 – 06.01.2020

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale ale săptămânii, posibil ușor mai coborâte în regiunile centrale și la munte, dar și ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 06.01.2020 – 13.01.2020

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile extracarpatice și apropiate de cele specifice în rest Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Săptămâna 13.01.2020 – 20.01.2020

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cel mai cald an din istorie

”Cel mai cald an din istorie e doar începutul”, spune Elena Mateescu, director general ANM.