Mesajul OMS pentru tinerii care se duc la petreceri în pandemie: „Nu sunteți invincibili în fața virusului”

Publicat: 05/08/2020 | 23:25

Oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă tinerii să renunțe la instinctele de a petrece pentru a ajuta la prevenirea unor noi focare ale bolii COVID-19.

La Geneva, unde de altfel își are sediul OMS, cabaretele și cluburile au fost închise săptămâna trecută, după dovezi că aproape jumătate din noile cazuri proveneau de acolo, potrivit Reuters.

„Chiar e nevoie să mergeţi la petreceri? Tinerii trebuie, de asemenea, să stie că au o responsabilitate”, a declarat șeful OMS.

Tinerii au mai puține riscuri de a suferi o formă severă a bolii respiratorii decât părinții sau bunicii lor, dar proporția celor infectați cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani a crescut de trei ori în aproximativ cinci luni, arată datele OMS.

Tinerii, mai reticienți în a dezvălui numele celor expuși la virus

Ryan a spus că tinerii erau adesea reticenți în a da detaliile sau a dezvălui numele prietenilor care erau contacti. „Este greu, dar este necesar pentru a opri virusul”, a spus el.

Ziarele elvețiene au spus că într-un club de noapte din Zurich din care au apărut cazuri recent, participanții au dat nume false, inclusiv „Donald Duck”.

Pe lângă reducerea riscurilor pentru alții, responsabila tehnică a celulei OMS însărcinată cu gestionarea pandemiei de COVID-19, Maria Van Kerkhove, a spus că tinerii ar trebui să fie atenți, deoarece chiar și o versiune ușoară a bolii poate avea consecințe pe termen lung.

Tinerii nu sunt imuni la COVID-19

Tinerii „nu sunt invincibili”, a subliniat luna trecută Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând că există dovezi tot mai mari că pacienții cu COVID-19 ușoară pot avea probleme de sănătate pe termen lung.

„Dovada sugerează că vârfurile cazurilor din unele țări sunt conduse în parte de tineri care nu se protejează în timpul verii”, a spus șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Am mai spus-o și o vom spune din nou: tinerii nu sunt invincibili. Tinerii pot fi infectați; tinerii pot muri; tinerii pot transmite virusul către alții”, a adăugat el, citat de Gândul.ro.