Medicul care a spus adevărul la Colectiv avertizează: „Am simţit frica, frica morţii. Se minte în continuare”

Publicat: 31/03/2020 | 17:50

Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arși din Capitală, cea care s-a remarcat după ce a publicat după tragedia de la Colectiv imagini cu rănile unui pacient pline de viermi, susține că medicii se simt abandonați în acest moment de sistemul în care profesează.

Izolată la domiciliu de opt zile, Camelia Roiu a povestit pentru Mediafax că a simţit frica morţii, iar medicii cu care ţine legătura au sentimentul că sunt abandonaţi de autorităţi.

„Am simţit frica, frica morţii care îţi bate la uşă ş tu nu ai cum să te aperi (…) Am avut un mare noroc că am fost testaţi”, a mai explicat dr. Camelia Roiu.

Pacientul 0, testat târziu

Medicul a mai povestit și cum a depistat primul pacient infectat cu noul COVID -19 care a intrat în unitatea sanitară. Primul contact cu pacientul l-a avut în garda de duminică, 22 martie, caz în care dr. Roiu s-a încăpăţânat să facă totul pentru a-şi feri colegii de îmbolnăvire.

Medicul de la Spitalul de Arși spune că o perioadă managmentul spitalului a ignorat recomadările autorităților privind prevenția.

„La prânz am aflat despre ce se întâmplă la Suceava, cum directorul medical obligă doctorii infectaţi să lucreze. (…)

M-am dus la directorul medical, i-am spus că avem un pacient din Suceava, unde este un focar de infecţie şi că trebuie testat, dânsul nu a fost foarte convins de oportunitatea testării, moment în care a apărut managerul spitalului care a considerat că pacientul trebuie testat şi că trebuie să vorbim la Matei Balş”, a povestit dr. Roiu pentru sursa citată.

A fost refuzată

Dar, mai spune ea spitalul nu a vrut să o ajute nu a vrut să o ajute. „Şeful de secţie mi-a spus că DSP-ul nu vrea să testeze pacientul pentru că nu intră în protocoale, că nu este simptomatic, dar că, un coleg de-al meu, folsoindu-şi relaţiile personale, a vorbit cu doctorii infecţionişti de la Matei Balş şi că ei ne vor ajuta ca să testăm acest pacient.”

Situație la fel ca la Colectiv

Dr. Camelia Roiu este medicul care a avut curajul să ofere imaginile cu rănile pline de viermi ale unui pacient internat în spital, în urmă cu câţiva ani. Este medicul care şi-a riscat locul de muncă pentru că nu a suportat nedreptatea și a a avut curajul să vorbească despre lipsurile şi neregulile din spitale la scurt timp de la tragedia de la Colectiv.

„Se minte foarte mult, ca şi atunci, cum s-a minţit de zeci de ani cum iar avem de toate, cum iarăşi suntem în control, când, de fapt, spitalele sunt total nepregătite”, a puctat medicul anestezist.