Medicul Alexandru Rafila, anunț terifiant despre situația României: „Spre sfârșitul lunii aprilie vom avea mii de cazuri zilnic”

Publicat: 25/03/2020 | 21:17

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că în următoarea perioadă numărul infecțiilor va crește, o dată cu mărirea capacității de testare și cel mai probabil până și finalul lunii aprilie România va avea mii de oameni depistați pozitiv pe zi.

În același timp, Alexandru Rafila a declarat că este nevoie de o procedură clară pentru personalul medical, pentru a evita infectarea medicilor.

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila la Digi24. 

Cum comentează situația de la Suceva

În același timp, Rafila consideră că că situația de la Suceava, unde a izbucnit un focar de infecții cu coronavirus și zeci de medici au fost infectații, se poate repeta în orice spital din țară.

„Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical.

Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura.

Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a mai declarat Alexandru Rafila.

„Suntem ca Italia și Franța”

Specialistul mai spune și că situația României nu este departe de cea din Italia sau Franța. „Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces.

Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat.

La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”.