Medicul Adrian Streinu-Cercel: ”Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât virusul gripal”

Publicat: 28/02/2020 | 08:25

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a declarat că noul coronavirus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal, iar igiena este esențială. 

Lumea este în alertă, fiind vorba despre un germen nou, care nu a mai fost în circulație, însă nimeni nu trebuie să intre în panică, iar situația trebuie monitorizată permanent.

”Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germen nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui. Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru că noi trebuie să știm și să verificăm de fiecare dată cu ce venim în contact (…). Noi avem pe teritoriul României cel puțin patru coronavirusuri, altele decât noul coronavirus care dau infecții de tip respirator sau digestiv, fără niciun fel de problemă, în timpul anului. Deci nu se pune problema că nu știm de coronavirus și că nu ar fi în România. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decât noul coronavirus”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, potrivit digi24.ro.

”Camerele trebuie aerisite foarte bine”

Managerul Institutului ”Matei Balș”  a mai spus, conform aceleiași surse, că igiena este esențială, iar apa și săpunul ”fac mai mult decât 100 de doctori”.

”Dăm mâna, ne vedem de treaba noastră, după care trebuie să ne spălăm pe mâini. Mergem la restaurant. Primul lucru pe care îl facem, mergem la grupul sanitar și ne spălăm pe mâini. Ne uităm și la grupul sanitar cum arată. Dacă nu arată bine, plecați de acolo cât mai repede. Dacă arată bine, mergeți frumos la masă, faceți ce aveți de făcut acolo. Camerele trebuie aerisite foarte bine. Acolo unde nu intră aerul curat, intră doctorul. Atat de simplu este. Apa și săpunul fac mai mult decât 100 de doctori”, a declarat medicul Streinu-Cercel.