Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă în criza coronavirusului: ”Tot mai mulți tineri sunt afectați…”

Publicat: 28/03/2020 | 11:34

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași trage un semnal de alarmă și spune că pacienții infectați cu coronavirus care sunt aduși la spital nu mai fac parte din categoria oamenilor în vârstă. Tot mai mulți tineri sunt infectați cu COVID-19, iar semnalul de alarmă este îngrijorător în perspectivă.

Medicul a transmis că, în urmă cu două săptămâni, apăreau cazuri cu forme ușoare sau medii, dar în momentul de față apar forme mult mai grave la pacienți tineri. Tototdată, medicul a încercat să ofere și explicații în ceea ce privește situația nou apărută.

„Dacă în primele două săptămâni am avut pacienți cu forme ușoare sau medii, în prezent am constat că apar disfuncții respiratorii, din fericire, nu la mulți grave, la tot mai mulți însă, indiferent de vârstă. Am fost întrebată de ce cred eu că s-a întâmplat acest lucru. Cred că sunt două ipoteze. Fie acest agent infecțios trecând de la individ la individ își modifică patogenitatea, capacitatea de a apăra organismul, de a agresa organismul. Iar pe de altă parte, ar putea fi vorba strict de terenul despre care discutăm al pacientului, despre comorbidități, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două, trei săptămâni”, a transmis medicul Carmen Dorobăț.

(CITEȘTE ȘI: CERCETĂTORII MILITARI AU REALIZAT, ÎNTR-UN TIMP RECORD, UN SISTEM DE EVACUARE A PERSONALULUI CONTAMINAT CU AGENȚI BIOLOGICI – BIOEVAC (TIP IZOLETĂ)

”Vorbim de pacienți până în 50 de ani…”

Medicul Carmen Dorobăț oferă o informație care trebuie să dea serios de gândit tuturor celor care încearcă să gestioneze criza medicală a coronavirusului din România. Jumătate din pacienții internați în spitalul din Iași sunt… până în 50 de ani.

”Nu ne așteptam la așa ceva. Ca un tablou general, peste 50 la sută dintre pacienții pe care îi tratăm la Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt pacienți tineri. Vorbim de pacienți până la 50 de ani. Am avut doar doi pacienți cărora din momentul internării starea de sănătate li s-a înrăutățit. În rest sunt persoane care au stare generală foarte bună”, a declarat pentru bzi.ro, prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

(VEZI ȘI AICI: O MAMĂ ȘI UN COPIL DIN BACĂU, SUSPECȚI DE CORONAVIRUS)