Medicii din Capitală, acuzații grave la adresa DSP: ”Ne împinge să comitem malpraxis”

Publicat: 12/08/2020 | 13:55

Medicii din Capitală aduc acuzații grave Direcției de Sănătate Publică. Aceștia spun că DSP instigă medicii de familie la malpraxis și la încălcarea legii.

„Practic, medicii de familie au avut întâlniri cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și au stabilit să se dea o declarație în baza căreia DSP-ul să transmită dovada de izolare pentru pacientul respectiv, care este absolut necesară pentru a i se elibera concediul medical.

Au apărut, ulterior, disfuncționalități în ceea ce privește comunicarea dintre medicii de familie și DSP. Știm că resursele umane din cadrul Direcției de Sănătate publică sunt limitate, dar, în același timp, considerăm că este absolut necesar să se creeze cadrul legislativ și să se lămurească acesta, pentru a se asigura o bună activitate medicilor de familie.

Medicii de familie, alături de medicii din spitale, au fost în permanență în prima linie a acestei lupte cu pandemia COVID-19.

Problema este că medicii de familie, pentru a elibera concediul medical acestor pacienți, aveau nevoie de o dovadă de izolare, pe care trebuia să o transmită DSP-ul. (…)

Medicilor de familie li s-au solicitat niște documente suplimentare, cum ar fi completarea unei fișe medicale prin care ei să își asume, de fapt, recomandarea izolării la domiciliu sau internarea pacienților pozitivi. Ceea ce contravine legii”, a declarat, la Antena 3, președintele Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană.

Coronavirus România, 12 august

Până astăzi, 12 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).31.048 pacienți au fost declarați vindecați și 7.026 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. (CITEȘTE ȘI: ȘCOALA ÎNCEPE FĂRĂ TRIAJ EPIDEMIOLOGIC. MOTIVUL PENTRU CARE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A RENUNȚAT LA PROCEDURĂ: DUREAZĂ PREA MULT)

În intervalul 11.08.2020 (10:00) – 12.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 43 de decese (25 bărbați și 18 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș – Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Timiș, Vâlcea și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la categoria de peste 80 de ani.

42 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

 

Citește și...