Medicii au explicat: cum poți să te infectezi cu coronavirus pe plajă

Publicat: 31/07/2020 | 18:19

În contextul în care mulți români vor să meargă la mare, medicii au explicat cum poți să te infectezi cu coronavirus pe plajă. 

Autoritățile au decis ca, începând de mâine, purtarea măștii de protecție să fie obligatorie pe litoral, în special pe faleze și în zonele aglomerate. 

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a explicat cum poți contracta coronavirus pe plajă și de ce este eficientă purtarea măștii și în aer liber.

„Sunt măsuri extrem de binevenite”

„Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie să o aruncăm”, a spus medicul, pentru Digi 24. 

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, spune că virusul trăiește pe aceste particule de praf, nisip etc. suficient timp cât să poată fi preluat, inhalat și să ajungă în alveolele respiratorii ale pacienților: „Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție – atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”.