Medic legist, despre bărbatul de la Pitești care și-a dat ultima suflare după ce a fost imobilizat de polițiști: ”A fost o moarte violentă”

Publicat: 19/04/2021 | 10:31

Doi agenți au fost reținuți în dosarul morții bărbatului care și-a dat ultima suflare pe o stradă din Pitești, după ce polițiștii l-au scos dintr-un local în care a izbucnit un incendiu și apoi l-au fi bruscat.

Medicii ajunși la fața locului i-au acordat îngrijiri, însă într-un final au constat decesul. Medicul legist din acest caz susține că bărbatul imobilizat de polițiști a avut o moarte violentă. Acesta a murit asfixiat și a avut mai multe traumatisme.

”Moartea a fost violentă, bărbatul a murit asfixiat. Am descoperit o alcoolemie de peste 2 la mie. Sunt mai multe traumatisme, inclusiv cranio-cerebrale, leziuni traumatice cervicale și toracice prin comprimarea părților moi. Rezultatele în câteva săptămâni, nu pot să exclud existența unor comorbidități, doar laboratorul poate stabili. Va fi un raport medico-legal, acesta va fi trimis procurorilor”, a precizat medicul legist.

Cei doi polițiști au fost duși în arest, unde sunt reținuți pentru 24 de ore, ei având acum calitatea de suspect. Luni dimineață, ei vor fi duși din nou la audieri. Anchetatorii vor cere instanței arestarea lor preventivă, pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Dosarul va ajunge la Tribunalul Argeș, care va decide dacă polițiștii Daniel Drăghici și Ilie Florea vor fi arestați preventiv pentru 30 de zile, vor fi plasați în arest la domiciliu sau vor fi cercetați sub control judiciar. După analizarea imaginilor, a declarațiilor martorilor și a rezultatului autopsiei, încadrarea faptei s-a schimbat în ucidere din culpă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, Florian Popa, a declarat că polițiștii nu au folosit forța excesivă.

”Având în vedere şi starea de pericol în care acesta se afla, bărbatul a fost evacuat, iar în această împrejurare i-a venit rău. Ca urmare, a fost solicitat un echipaj medical pentru a-i acorda îngrijiri (…). Bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimum de forţă necesară. (…) Bărbatul nu a fost încătuşat, acesta a fost invitat să iasă din incinta localului, iar în aceste împrejurări s-a manifestat recalcitrant atât faţă de persoanele aflate în jur, cât şi faţă de poliţişti”, a precizat Florian Popa.