Măsuri drastice din cauza coronavirusului. Încă o țară a instituit Stare de Urgență

Publicat: 12/01/2021 | 08:04

În Malaezia s-au impus măsuri dure, din cauza pandemiei de coronavirus. Regele a decretat stare de urgență, iar măsura ar putea rămâne în vigoare până la 1 august 2021.

Regele Malaeziei a declarat marți o stare de urgență la nivel național pentru a stopa răspândirea COVID-19, o mișcare care susține poziția precară a primului ministru Muhyiddin Yassin, aflat la putere la putere și previne orice încercare a oponenților de a forța alegerile anticipate.

Muhyiddin a declarat că parlamentul va fi suspendat pentru o perioadă de timp și că alegerile nu vor avea loc în țara din Asia de Sud-Est în timpul stării de urgență, care ar putea dura până la 1 august.
„Permiteți-mi să vă asigur că guvernul va continua să funcționeze. Urgența proclamată de rege nu este o lovitură de stat militară” a spus Muhyiddin, în încercarea de a calma populația cu privire la măsurile impuse, informează Reuters.

La ce număr total de infectări s-a ajuns în Malaezia

Măsura ar trebui să reducă, cel puțin deocamdată, o parte din incertitudinea politică ce planează asupra lui Muhyiddin, după prăbușirea sitemului politic anterior condus de liderul veteran al Malaeziei, Mahathir Mohamad.
Unii parlamentari din coaliția de guvernământ au obținut sprijinul pentru premier și au cerut alegeri anticipate, în timp ce liderul opoziției, Anwar Ibrahim, a declarat anul trecut că are întâietate pentru a forma un nou guvern.
Muhyiddin i-a asigurat pe oameni că alegerile vor avea loc odată ce un nou comitet independent va declara că pandemia s-a încheiat și că este sigur să se organizeze un astfel de eveniment. În timpul stării de urgență, guvernul poate introduce legi fără aprobarea parlamentară.

Numărul de noi infectări zilnice a atins un nivel record săptămâna trecută, ajungând pentru prima dată la 3.000. Numărul total de cazuri de coronavirus a ajuns la 138.000, cu 555 de decese.