Mărturiile tulburătoare ale medicilor români trimiși în spitalele din Italia să trateze bolnavii de coronavirus: “Ne-au confirmat și ei…”

Publicat: 09/04/2020 | 21:34

15 cadre medicale din România se află într-o misiune contracronometru în spitalele Lombardiei, o regiune situată în nordul Italiei. Unii dintre ei au făcut mărturii tulburătoare despre ceea ce au găsit în unitățile medicale unde tratează bolnavii de coronavirus. Gestul românilor a fost lăudat și de Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene.

Citește și: E oficial! Examenele de licenţă și disertație pot fi susţinute şi online pe durata epidemiei de coronavirus în România. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească universitățile

Mărturiile tulburătoare ale medicilor români trimiși în spitalele din Italia să trateze bolnavii de coronavirus

11 medici și patru asistente din România au ajuns în Italia în urmă cu două zile și deja au intrat în contact cu pacienții diagnosticați cu COVID-19. Doctorii italieni le-au povestit momentele dramatice prin care au trecut când au fost nevoiți să aleagă cine să trăiască și cine, nu. Vă reamintim că presa din Peninsulă a relatat pe larg cum medicii de acolo au luat decizii ca în vreme de război. Potrivit celui mai nou bilanț, în Italia au murit 18.279 de persoane din cauza virusului mortal din China, iar alte 143.626 se luptă cu SARS-CoV-2.

Află și: NEW YORK este noua “capitală” a coronavirusului la nivel global. O treime din infectările cu COVID-19, în SUA

Corina Georgescu este medic la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara. Ea a fost repartizată în Lombardia, la spitalul din Merate, unde sunt doar bolnavi care au contractat noul coronavirus.

În cadrul unui interviu emoționant, doctorița a povestit: “Noi, în România, stăm ok față de cum e Italia. La nivelul Spitalului Județean de unde eu și încă doi colegi am plecat, încă nu este situația dezastruoasă și am considerat că merită două săptămâni de investiție, în această expediție. Ne-au confirmat și ei aici că au fost niște momente în care ei au trebuit să aleagă, în care au fost pacienți relativ tineri, nu cu foarte multe comorbidități și care nu au mai putut fi salvați, pentru că erau pacienți mai tineri și fără nicio comorbiditate care trebuiau să aibă întâietate. Ne-au spus că a fost un moment foarte dureros pentru ei, conform stirileprotv.ro.

Nu rata: Andra, apel copleșitor pentru cadrele medicale aflate în linia întâi în războiul cu noul coronavirus: “Vă propun să fim alături de Crucea Roșie”

Corina Georgescu se află acum la spitalul din Merate, unde sunt doar pacienți infectați cu virusul mortal din China © Pro TV
Corina Georgescu se află acum la spitalul din Merate, unde sunt doar pacienți infectați cu virusul mortal din China © Pro TV

Tot la spitalul din Merate a ajuns și Ema Pascal. Ea lucrează la Spitalul din Reșița, iar acest ajutor oferit medicilor italieni îl vede ca pe un gest de normalitate.

“Și România a fost ajutată când a fost episodul acela urât cu Colectivul. Este un gest pur și simplu uman”, a mărturisit Ema Pascal, potrivit sursei citată mai sus.

Ema Pascal, medic la Spitalul din Reșița, însă, în prezent, tratează bolnavi diagnosticați cu noul coronavirus în spitalul din Merate © Pro TV
Ema Pascal, medic la Spitalul din Reșița, însă, în prezent, tratează bolnavi diagnosticați cu noul coronavirus în spitalul din Merate © Pro TV

Doctorul Alin Suciu de la UPU-SMURD Oradea face parte din grupul celor trei doctori și o asistență, plecați din Oradea în spitalele din Italia ca săfacă și ei voluntariat.

Dr. Alin Suciu de la UPU-SMURD Oradea, alături de medicii italieni într-un spital din Peninsulă © Pro TV
Dr. Alin Suciu de la UPU-SMURD Oradea, alături de medicii italieni într-un spital din Peninsulă © Pro TV

“Am fost cât se poate de conștienți că există probabilitatea mare ca acest val de pacienți critici să ajungă și în România. Decizia de a veni s-a bazat și pe faptul că vom acumula foarte multă experiență pe timpul șederii noastre în Italia”, a dezvăluit Alin Suciu, medic UPU-SMURD Oradea.

În total, 11 medici și patru asistente sunt în această misiune în spitalele din Italia. Mesajul lor pentru români este: “Stați în case!”.

Citește și: Ți se sfâșie inima! Cum au fost ultimele zile de viață ale lui Cristian Stupiuc, ambulanțierul din Suceava răpus de coronavirus! Ce a spus înainte să moară

Joe Stroescu, maior IGSU, a declarat: “Am ajuns la un punct în care ne uităm pe stradă și vedeam străzile pustii și ne întrebăm cum de ei reușesc după atâta timp să respecte condițiile impuse”.