Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Decizia nu este definitivă

Publicat: 13/05/2021 | 13:14

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în dosarul de corupție în care este judecat de 6 ani. Decizia instanței nu este însă definitivă.

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat joi la 11 ani și 8 luni de închisoare în procesul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA în 2015. Decizia a fost pronunțată joi de Tribunalul București, însă nu este definitivă.

„Condamnă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultantă de 11 ani si 8 luni închisoare. Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioadă de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, se arată în decizia instanței.

De asemenea, instanța l-a obligat pe Marian Vanghelie la plata a 15 milioane de euro, cu titlu de daune materiale. Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată și Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

  • Mircea-Sorin Niculae – 8 ani de închisoare.
  • Dumitru Marin – 4 ani de închisoare.
  • Sorin-Ștefan Ciocan – 3 ani închisoare cu suspendare.
  • Laura Ștefan a fost achitată.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).