Marea Neagră s-a transformat în timpul pandemiei. Cercetătorii sunt uluiți: „Uite-l cât de mare este! L-a prins!”

Publicat: 04/06/2020 | 09:31

Cercetătorii români de la Institutul Grigore Antipa au făcut o descoperire uluitoare. Ecosistemul Mării Negre a început să își revină după ce mai multe activități economice au fost oprite pe timpul stării de urgență și alertă. Peștii se revigorează, iar mamiferele marine au început să se apropie din ce în ce mai des de țărm.

Potrivit ProTV, în prezent specialiștii evaluează bancurile de scrumbie, un pește extrem de gustos și sănătos. Și mamiferele marine se refac: s-au înmulțit aparițiile delfinilor pe tot litoralul, foarte aproape de mal.

Aparițiile delfinilor lângă mal sunt tot mai numeroase. Mamiferele marine vin în căutarea bancurilor de pești care încep să se refacă. „Uite-l aici, uite-l aici! Uite-l cât de mare este! L-a prins!”, a exclamat unul dintre privitorii din port”.

Ce specii de delfini pot vedea turiștii

Unul dintre cele mai frumoși delfini esre afalinul. Este specia cea mai mare de delfin din Marea Neagră, din cele trei care trăiesc la noi: afalinul, delfinul comun și marsuinul. Delfinul vâna un chefal, semn că apa în zonă este curată.

„Se vede în primul rând în comportamentul delfinilor, vin la mal, vin tot mai des și în număr tot mai mare. Marea Neagră are o capacitate trofică mare, are cinci fluvii care aduc substanțe trofice pentru diferite specii, cum este scrumbia.

Condițiile sunt ideale pentru reproducere și am rezolvat și cu poluarea pentru că acesta a fost un factor important. La rândul lor, pescarii recunosc că anul acesta au adus la mal unele dintre cele mai mari capturi. În plase, s-au prins chefali, hamsie, stavrid și scrumbie”, explică dr. Adrian Bâlbă, director complex Delfinariu Constanța.

Un alt specialist este și el impresionat de revitalizarea peștilor. „Dacă vorbim de pește, da. Am observat inclusiv la taliene că în primăvara asta a fost foarte multă hamsie.

Calcanul, până în 15 aprilie, s-a prins destul de bine. Au început să se refacă stocurile de pește datorită faptului că nu a mai fost poluare. Poate și traficul în Marea Neagră a fost mai scăzut. S-a văzut faptul că este din ce în ce mai mult peste.”

Studiile stabilesc cota de pescuit a României

În acest moment sunt studiate bancurile de scrumbie, un peste gras, gustos și sănătos. „Expediția este organizată în zona marină a rezervației biosferei și acum la acest moment se evaluează speciile de pești.

Se folosesc anumite echipamente destinate în funcție de dimensiunea comercială a speciei. Sunt utilizate anumite tipuri de plase cu o anumită dimensiune a ochiului. Se scot, se măsoară, se cântăresc”, spune Valeria Abaza, director științific Institutul Grigore Antipa Constanța.

Datele sunt folosite pentru a stabili și cotele de pescuit pentru țara noastră. Deși România este în ușoară creștere, peștele din Marea Neagră ajunge destul de rar pe masa noastră. Mâncăm pe an 20 de mii de tone de pește autohton și 100 de mii de tone din import.